"Drie van de tien Nederlanders komt minder dan twee keer per JAAR in de natuur." Dit is gebleken uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van staatsbosbeheer. "tegelijkertijd vindt 94% van de bevolking de natuur belangrijk tot zeer belangrijk."
Nou, ik ga binnenkort beginnen met wandelbegeleiding en wandelcoaching op de Veluwe. Dus dat treft. Zodra mijn website gereed is komt er een link op deze weblog. Iedereen die op de Veluwe wil wandelen maar hier om wat voor reden dan ook, niet aan toekomt, kan mij bellen of mailen.
Meer info volgt.
zondag, juni 29, 2008
zaterdag, juni 28, 2008
Eikenprocessierups
Ieder jaar weer wordt de gemeente Ede geplaagd door de Eikenprocessierups. Vandaag zag ik ze voor het eerst met eigen ogen. Alleen al het kijken naar deze harige larven bezorgde mij jeuk. De rups leeft in grote aantallen op de Eikenboom. Hij is namelijk gek op Eikenblad. 'S nachts marcheren de rupsen in colonne richting de bladeren om hun buikjes vol te eten. Hier danken zij hun naam aan. Processie...Na 6 of 7 maal vervellen wordt de rups een pop en vervolgens een Eikenprocessievlinder. Dit is een nachtvlinder. De vlinder legt in september haar eitjes boven in de eikenboom en in april komen hier de rupsen uit.
Het gevaarlijkste van de rups zijn de brandharen. Hij heeft er honderduizenden. Bij gevaar schiet hij ze af. Deze brandharen hebben weerhaakjes en dringen huid, ogen en luchtwegen binnen. De klachten varieren van ernstige jeuk, uitslag, ontstoken ogen, ontstoken slijmvlies van neus en keel en nog een heleboel andere enge zaken.
De gemeente bestrijdt de nesten door ze te verbranden, weg te zuigen of gaat met bestijdingsmiddelen aan de gang. Mensen die in de buurt wonen van een nest zijn met het laatste middel niet zo blij. Dan denk je eindelijk van de jeuk af te zijn zit je met een overreactie op het bestrijdingsmiddel.
Voor honden kan een allergische reactie op een nest Eikenprocessierupsen dodelijk zijn. Kyra mocht dan ook niet mee vanochtend.
Labels:
Insecten,
mijn foto's,
natuur,
vlinders
vrijdag, juni 27, 2008
Zebrarups wordt Jacobsvlinder
Deze Zebrarups eet de bloempjes van het Jacobskruiskruid. Jacobskruiskruid is een giftige plant en het rupsje dus ook. Om deze reden zal de Zebrarups zelf niet snel gegeten worden. Het rupsje eet net zo lang tot hij, letterlijk, uit zijn vel springt.
Dit heet verpoppen en gebeurt in augustus. In april of mei worden deze poppen Jacobsvlinders die dan weer eitjes gaan leggen op de waardplant het Jacobskruiskruid. De vlinders zijn donker met rode vlekken en strepen langs de vleugels en zijn ook giftig.
Labels:
Insecten,
mijn foto's,
natuur,
vlinders
woensdag, juni 25, 2008
Boerenzwaluw in moeilijkheden
Ik lees dat de boerenzwaluwen zware tijden meemaken. Deze luchtacrobaat staat zelfs op de rode lijst van bedreigde vogelsoorten. Bij ons op de boerderij is dit niet te merken. Zolang wij hier wonen zijn de boerenzwaluwen trouwe gasten. Ieder jaar hebben wij verschillende nestjes in de paardenstal. Wij houden er zelfs rekening mee door, als de paarden buiten staan, deuren en luiken allemaal open te zetten. Dit weten ze te waarderen.
Toch zijn de aantallen zwaluwen sinds 1950 met de helft afgenomen. Dit komt voornamelijk door een gewijzigde wijze van 'landbouwen'. Steeds meeer boerenbedrijven verdwijnen en vaak worden stallen hermetisch afgesloten zodat de boerenzwaluw, letterlijk, voor dichte deur komt te staan. Minder nestmogelijkheden dus.
Labels:
mijn foto's,
natuur,
vogels
zondag, juni 22, 2008
van kikkervis naar kikker
Het poeltje met de vele kikkervisjes waar ik eind april over schreef ziet nu niet meer zwart van de donderkopjes. De meeste zijn waarschijnlijk opgegeten of hebben de metamorfose tot kikker al ondergaan en tonen zich niet meer aan mij.
Dit bijna-kikkertje wist ik vast te leggen. In het water en zittend op een blad. Het is hetzelfde beestje dat zijn lange staart nog gaat verliezen. Dan is hij pas echt een (bruine) kikker.
Labels:
kikkers en padden,
mijn foto's,
natuur
zaterdag, juni 21, 2008
kasteel Hoekelum
Kasteel Hoekelum, gelegen tussen Ede en Bennekom, kent een lange geschiedenis die teruggaat naar het jaar 1325. In dit jaar werd het kasteel, met toen nog zijn bijgebouwen zoals het koetshuis, de kapel, het boerderijtje (nu kaasboerderij) een herenhuis en het prieel, bewoont door een jagermeester. Deze man had de toepasselijke naam Randolf de Jager.
Door de jaren heen wisselt het kasteel regelmatig van eigenaar. Òf door verkoop of door vererving. De laatste adellijke familie die het kasteel bewoonde was de familie Van Wassenaer. Na de wereldoorlog herstelde de baron het zwaar beschadigde kasteel. Hij kon er echter niet lang van genieten want 2 weken na het herstel sterft de baron en zijn dochter erft het kasteel en het landgoed.
Tegenwoordig is het Gelders Landschap eigenaar. Landgoed Hoekelum wordt nu gebruikt voor het houden van feesten, trouwerijen en recepties en dient ook als conferentieoord.
Ook ik ken een stukje geschiedenis op landgoed Hoekelum. Omdat ik niet ver van het kasteel ben opgegroeid ging ik vaak op woensdagmiddag achter het kasteel spelen. Toen al voelde ik mij als een vis in het water tussen al het groen van het landgoed.
In mijn volwassen leven toen ik trotse bezitter was van 2 wolfhonden liep ik meerdere malen in de week over het pad dat op onderstaande foto te zien is. Toen was het trouwens nog geen hondenlosloopgebied. Nu wel.
Vorig jaar hebben wij, op het landgoed, de gouden bruiloft van Joke en Ben gevierd. Een prachtige entourage voor een erg geslaagd feest.
Labels:
Ede,
mijn foto's
woensdag, juni 18, 2008
de jongen
Vandaag zijn de mereljongen uitgevlogen. Momenteel moet ik in de stal erg goed opletten waar ik mijn voeten neerzet. De jongen fladderen heen en weer en worden nog zo'n twee weken door de ouders gevoed. Hopelijk kiezen ze op korte termijn een plek buiten de stal. Het eerste broedsel verhuisde na het uitvliegen, naar de kapschuur.
Vanmiddag zat er een in het hooi van Sandor,
een vogeltje liep vrolijk rond,
en een zat op de emmer onder de kraan.
Een paartje boerenzwaluwen heeft dit jaar voor het kunstnestje gekozen. Aan de zijkant hebben ze een extra bevestiging aangebracht en verder hebben ze het goed naar de zin. Pa en ma vliegen af en aan om de hongerige schreeuwbekjes van voedsel te voorzien.
Een ander stel broedt in het zelfgemaakte nestje in de stal van Sandor. Hier zitten nog geen jongen in.
Labels:
mijn foto's,
vogels
dinsdag, juni 17, 2008
Merula
Elke avond zit dit mannetje op de nok van onze boerderij. Hij zingt dan met luide stem een prachtig vrolijk liedje. Misschien is hij de vader van de jongen in het nestje (2e broedsel) in de stal. Ma merel zit vaak op het nest en houdt de kinders warm. De merel is een veelvoorkomende zang- en broedvogel. Het mannetje is egaal zwart met een felle oranje snavel. Het vrouwtje is wat bruiner van kleur, veel lichter dan het mannetje met een bruingele snavel. De naam merel komt uit het Latijn: Merula.
Binnenkort weer een foto van zowel de mereljongen als ook de jongen van de boerenzwaluwen. Momenteel zijn er 2 boerenzwaluwennestjes in de paardenstal, waarvan één met jongen.
Labels:
Foto's genomen door Jos B.,
natuur,
vogels
maandag, juni 16, 2008
Ondergaande zon op Ginkelse Heide Ede
vrijdag, juni 13, 2008
Oud Reemsterhei
Even voorbij restaurant de Planken Wambuis ben ik, over de rijksweg, linksaf het bos ingegaan. Over het wildrooster weer links en langs de vele bosbessenstruikjes, waar al bosbessen aanzitten, richting Oud Reemsterhei. Hier ben ik omheen gelopen. Heb weer wild gezien en heel in de verte een stel raven.
De 'geleerden' zijn het erover eens dat de vogel op de foto naar alle waarschijnlijkheid een jonge raaf is. Dit vooral vw. de enorme borstel op zijn grote snavel. Helaas is de staart niet te zien, zijn geluid niet te horen en over zijn bewegingen is ook weinig te zeggen. Dit zou de determinatie een stuk makkelijker maken. We houden het gewoon op een raaf. Prachtige vogel. Behoort tot de kraaiachtigen. Is een alleseter. Hij eet graag dierlijke kadavers maar een vruchtje of wat zaden gaan er ook wel in. Volgens een oud bijgeloof zouden raven ongeluk brengen. Ik geloof er niets van, maar mocht het onheil toeslaan dan stel ik mijn mening misschien wel bij...
De 'geleerden' zijn het erover eens dat de vogel op de foto naar alle waarschijnlijkheid een jonge raaf is. Dit vooral vw. de enorme borstel op zijn grote snavel. Helaas is de staart niet te zien, zijn geluid niet te horen en over zijn bewegingen is ook weinig te zeggen. Dit zou de determinatie een stuk makkelijker maken. We houden het gewoon op een raaf. Prachtige vogel. Behoort tot de kraaiachtigen. Is een alleseter. Hij eet graag dierlijke kadavers maar een vruchtje of wat zaden gaan er ook wel in. Volgens een oud bijgeloof zouden raven ongeluk brengen. Ik geloof er niets van, maar mocht het onheil toeslaan dan stel ik mijn mening misschien wel bij...
Labels:
mijn foto's,
Oud reemsterhei
donderdag, juni 12, 2008
avondwandeling Planken Wambuis
Terwijl de zon langzaam maar zeker achter de horizon verdwijnt komen de bosbewoners te voorschijn. Ik stond midden in het graasgebied van de New Forest ponys een bloempje te fotograferen, toen het ree vanuit het bos de weide opliep. Het was een jong ree dat, toen het Kyra en mij had opgemerkt, langzaam, nieuwsgierig en totaal onbevreesd onze richting uit kwam.
Labels:
mijn foto's,
natuur,
Planken Wambuis
zaterdag, juni 07, 2008
Kootwijkerveen
Veengebied op de Veluwe
In het Orderbos nabij Kootwijk ligt een veengebied.
Ooit werd hier turf gewonnen. Nu zijn de veenputten volgelopen met water en is er een prachtig natuurgebied ontstaan. Veel zeldzame planten en dieren hebben hier het paradijs op aarde. Een moerasachtig gebied waar je, met je camera, uren kan ronddwalen. Wij hebben de ochtend hier doorgebracht. Het was nog wat heiig. Na de middag brak er een voorzichtig zonnetje door en werd het broeierig warm. Kyra had last van Veenpluis(?)
en wij waren erg dorstig. Dus snel naar huis vooral ook om de foto's te bekijken.
donderdag, juni 05, 2008
Speerwaterjuffer
Dit denk ik althans. Als ik de soortenbank raadpleeg dan zie ik dat de Azuurwaterjuffer, de Variabele Waterjuffer en het Lantaarntje veel op de Speerwaterjuffer lijken. Wie het weet mag het zeggen!
De foto is aardig gelukt. Het is erg leuk om deze beestjes te fotograferen. Ze zijn zo mooi en kleurrijk.
Labels:
Insecten,
mijn foto's,
natuur
woensdag, juni 04, 2008
Remekerkaas 'De Groote Voort ' wint gouden medaille
In maart van dit jaar schreef ik over de heerlijke Remeker kaas die wij op de biologische boerderij van Van de Voort in Lunteren kopen. De kaas is afkomstig van rasechte Jersey koeien, die van oorsprong uit het Engelse kanaaleiland Jersey stammen. 16 keurmeesters van dit eiland besloten unaniem dat de biologische Jerseykaas van Van de Voort uit Lunteren de beste is. Dit betekent de gouden medaille voor deze biologisch ondernemer uit de Gelderse Vallei. De keurmeesters hebben smaak, dat moet gezegd worden...
Labels:
De groote Voort,
het nieuws(te),
Remekerkaas
dinsdag, juni 03, 2008
Bonte Specht
Uit het gat in deze boom steekt een heel klein koppie. Het koppie van een Spechtenjong. Zondag tijdens een wandeling in het bos rond 'De Scheleberg' te Lunteren, waar wij van een heerlijke lunch hadden genoten, leerde ik het geluid herkennen van een jonge Bonte Specht. Ton, de broer van Jos hoorde het geschreeuw en wist het geluid gelijk thuis te brengen. Toen wij omhoog keken zagen we een heel klein vogeltje met een prachtig rood kapsel.
De volgende dag ben ik in dit bos met Kyra gaan wandelen. Het jong was uitgevlogen en zat een eindje verder boven in een boom luiddruchtig te schreeuwen. Even later vloog zijn moeder naar hem toe. In totaal heb ik 4 Bonte Spechten gezien in 1 uur tijd.
Volgens een recent Canadees onderzoek is de Specht een graadmeter voor vogelrijkdom. Veel Spechten in een bos betekent ook een rijkdom aan andere bosvogelsoorten.
De volgende dag ben ik in dit bos met Kyra gaan wandelen. Het jong was uitgevlogen en zat een eindje verder boven in een boom luiddruchtig te schreeuwen. Even later vloog zijn moeder naar hem toe. In totaal heb ik 4 Bonte Spechten gezien in 1 uur tijd.
Volgens een recent Canadees onderzoek is de Specht een graadmeter voor vogelrijkdom. Veel Spechten in een bos betekent ook een rijkdom aan andere bosvogelsoorten.
Labels:
mijn foto's,
natuur
zondag, juni 01, 2008
enge man
Tijdens onze tocht maakte Kyra mij attent op dreigend onheil door opeens vel en heftig te blaffen. In de verte zag ik een enge 'man' tussen de zaailingen en was gelijk gerustgesteld. Kyra echter niet, want zij ging er als een speer vandoor om het 'gevaar' te trotseren en het vrouwtje te verdedigen. De arme 'man' was zich van geen kwaad bewust en het kostte mij veel overredingskracht om Kyra hiervan te overtuigen.
Labels:
Kyra
Abonneren op:
Posts (Atom)