woensdag, augustus 10, 2011

de Gelderse Poort (deel 2)

Ik schreef (in deel 1)over de vele levensvormen die zich thuis voelen in het ruige gebied van de Gelderse Poort. Denk bijvoorbeeld aan de in 1994 uitgezette Bever die het hier helemaal naar zijn zin heeft. Of de kolonies Lepelaars (waren ooit bijna verdwenen uit Nederland, nu weer wat aan het toenemen dankzij beschermingsmaatregelen) die we ook hebben gezien en waarvan Jos prachtige plaatjes heeft geschoten. Lepelaars Millingerwaard  Verder de beschermde Kaardebol, dé nectarbar voor hommels en bijen die veelvuldig voorkomt in het gebied. Kaardebol met hangbij

Ik had geluk; thuis bleek dat ik een IJsvogel gefotografeerd had. De bedoeling was om een van de holen in de oever te fotograferen. Dit is ook wel gelukt maar er staat links van de ingang ook een IJsvogel op. (foto aanklikken)

Mazzeltje!

IJsvogeltje links van het hol

 

Als laatste wil ik nog de Ooibossen noemen die vaak onder water staan (soms maandenlang) en helemaal dichtgegroeid zijn met Wilgen en Populieren en metershoge Reuzenbalsemien.  Het rondstruinen door deze bossen geeft je echt het gevoel alsof je een jungle safari aan het maken bent.

Een absolute aanrader voor een verveelde zondag; rondstruinen door de Gelderse Poort. Wel je kijker meenemen, die waren wij weer eens vergeten…

Laatste deel: nog meer foto’s