maandag, april 02, 2007

paddenfeest deel 1

natuurfotografie; pad
natuurfotografie; pad
natuurfotografie; lekker paren!
natuurfotografie; pad
natuurfotografie; pad
Gisterenmiddag was Kyra getuige bij het enthousiaste paringsritueel van twee padden. Nou, eigenlijk waren het er geen twee maar eerder tientallen padden die 'het' vrolijk met elkaar deden, waarbij de vrouwtjespad ondertussen meterslange eitjessnoeren het water in lanceerde. Het mannetje bevrucht de eitjes. (zie foto's (aanklikken!))
Soms waren er meerdere mannetjes die op een vrouwtje probeerden te klimmen. Of kwam er een dominant ventje dat het vreedzame ritueel van een ander stel ruw probeerde te verstoren met als enige doel de dame zelf te kunnen beklimmen. Het was een drukte van jewelste en Kyra genoot zichtbaar. Af en toe waagde zij zich naar de waterkant omdat zij zo'n vreemd schepsel met van die lange pootjes zag zwemmen. Zo iets had zij nog nooit gezien.
Na de risicovolle paddentrek zijn de padden aangekomen waar ze naar toe wilden. Water. De padden doen de voortplanting namelijk in het water. Al spetterend klaarkomen op de rug van een mooi groot vrouwtje. De mannetjes zijn een stuk kleiner dan de vrouwtjes. Misschien kan dit verklaard worden uit het feit dat een vrouwtje soms meerdere mannetjes op haar rug krijgt en om dit gewicht te kunnen dragen moet zij wel groot en sterk zijn.
De padden leggen in maart en april hun eieren, na ongeveer 14 tot 20 dagen komen ze uit.