maandag, mei 09, 2011

Kukel en Tok update

Kukel en Tok zijn gisteren 1 jaar geworden.

Hoezo Pikorde????

Op ons boerenerf gelden afwijkende gedragsregels en dit geldt vooral voor de kippentoom. Normaal gesproken bestaat een roedeltje (lees: groep of toom) kippen uit een haan met 10 of 15 hennen. Ons toompje bestaat uit 3 hennen en 2 hanen.

Het onderlinge samenleven in de toom wordt (gewoonlijk) geregeld door een uiterst streng toegepaste en gehandhaafde ‘pikorde’. Het woord zegt het al; de hiërarchische regels worden desnoods afgedwongen door gepik naar elkaar en veelvuldig dreiggedrag. Het lijkt wel alsof iedereen pikt maar dit gebeurt niet naar willekeur, er is heus over nagedacht. Een hen pikt alleen een hen die lager in rang is. Bij een grote toom wordt er dus behoorlijk wat afgepikt.

De hennen bepalen de pikorde maar de haan is de supervisor. De haan verblijft op eenzame hoogte boven de pikorde maar houdt wel toezicht.

Zoals gezegd zijn Kukel en Tok gisteren 1 jaar geworden en in de bloei van hun leven. Kukel is de leidende supervisor op het erf, Kukel is de baas een taak die hij erg serieus neemt en waar hij bovendien niet om te benijden is. Kukel heeft veel zorgen want hij is de hele dag erg druk met het bij elkaar houden van de vele Bassette hennen Bassette hen verschuilt zich onder Laurierhaag en hanen van de buren. Dit zijn kippen van hetzelfde ras en de hennen hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op Kukel. Tok suft maar wat achter hem aan en vindt het allemaal helemaal goed. Onze New Hampshire en Bielefelder hennen trekken op de dag hun eigen plan. Dit heeft voor hen één heel groot voordeel namelijk dat ze niet blootgesteld zijn of worden aan de toorn van leider Kukel en de hele dag relaxed over het erf kunnen scharrelen. Het zijn echt schatjes!

‘s Avonds, als de duisternis valt komen Kukel en Tok weer huiswaarts. Kukel is dan vermoeid door zijn afmattende taak als supervisor over de toom van de buren en Tok is eigenlijk niet moe maar doet natuurlijk wat Kukel ook doet, namelijk op stok gaan. En als ze het nachthok betreden dan vinden ze daar de drie hennen die alvast maar naar bed gegaan zijn. Dit is ook wel apart, want normaal bepaalt de haan wanneer er geslapen wordt. Onze hennen zijn geëmancipeerd en bepalen zelf wanneer ze op stok gaan. Bielefelder Hennen