donderdag, februari 02, 2012

Zwarte Kraai vs Buizerd

De Buizerd zat op een paaltje en vloog op toen ik de auto stopte. Gelijk was daar de Zwarte Kraai die alles in het werk stelde om de Buizerd uit zijn territorium te verjagen. Óf hij was de Buizerd gewoon aan het pesten, ook wel 'mobbing' genoemd.

Mobbing is afgeleid van het Engelse 'to mob': een meute die achter haar prooi aanzit. Deze term is soort-onafhankelijk (komt bij alle levende wezens voor) en wordt bij vogels gebruikt als kleine vogels een grotere (roof)vogel lastig vallen en verjagen. Meestal zijn het trouwens twee Kraaien (de partner mag ook meedoen) die een Buizerd verjagen. De Buizerd is ook een voedselconcurrent want hoewel de Kraai een alleseter is (omnivoor) en de Buizerd een vleeseter (carnivoor) zijn er veel gerechten die ze beide heel smakelijk vinden (kleine zoogdieren, ongewervelde en gewervelde dieren) en ze eten beide aas. Reden te over om een ongenode gast uit het territorium te verjagen.
De Buizerd is het gedram van de Zwarte Kraai meer dan zat. De rollen zijn nu omgedraaid; de Buizerd verjaagt de Kraai die sneller en behendiger in de lucht is maar wel weet dat de Buizerd sterker is. De Kraai weet wanneer hij op moet houden.
Mooie vliegshow , ik zat weer op de eerste rij!