zondag, september 20, 2009

Market Garden herdenking Ginkelse Heide Ede

Vanochtend vlogen de Hercules Hercules op weg naar Ginkelse Heide  vliegtuigen over onze boerderij  Hercules richting Ginkelse Heide richting de Ginkelse Heide in Ede. Market Garden herdenking 2009. Net zoals vorig jaar was Jos al vroeg per fiets vertrokken in de hoop weer wat mooie foto's te schieten. Bijgaand de resultaten van de sfeervolle drukke drukte tijdens herdenking Market Garden Ede 2009  herdenking van de grond- en luchtlandingsoperatie  luchtlanding hei Ede 2009 luchtlanding Ginkelse Heide Ede 2009 Market Garden uit WOII. 

Ginkelse Hei Ede 2009 Market Garden  Herdenken2  herdenken 

herdenking Market Garden Ede jeep  herdenking Market Garden Ede 2009  herdenking 2009 Ede Market Garden

 Daar komen de schutters...

zaterdag, september 19, 2009

De wolf komt er aan

Op slechts 200 km afstand van Nederland zwerft een troep jonge wolven rond. Aangezien wolven zo'n 50 km per dag kunnen afleggen hoeft het niet lang meer te duren of ze passeren de grens. Fantastisch nieuws. Hopelijk is Nederland er klaar voor als ze komen. Ik als wolvenliefhebber in ieder geval wel, Doordat ik in het verleden altijd wolfhonden  Tsjechoslowaakse wolfhond Vito in huis heb gehad ben ik aardig op de hoogte van wolvengedrag en weet ik dat mensen niets te  vrezen hebben van deze uiterst sociale wezens. Aangezien er volop wild is in de natuurgebieden van Nederland hoeven de boeren niet angstig te zijn voor hun vee. Het zou toch prachtig zijn als wolven gaan zorgen voor een natuurlijk evenwicht onder het wild, dan  hoeven er jaarlijks ook niet meer  zoveel dieren afgeschoten te worden.

Om Nederland voor te bereiden op de komst van wolven is er een website gelanceerd door ARK Natuurontwikkeling, FREE Nature en de Zoogdiervereniging. Wolven in Nederland is bedoeld om de laatste misverstanden over wolven uit de weg te ruimen.

Klompenpaden Gelderland en Utrecht

Tot mijn grote vreugde is er een nieuwe website gelanceerd over de klompenpaden in Gelderland en Utrecht. Hier is alle informatie overzichtelijk terug te vinden over de paden en de routes. (ook te downloaden) Je kan de routes ook op de googlemap aanklikken.

De 'contact' knop is erg zinvol want hiermee kun je klachten en/of ideeën melden bij de initiatiefnemers van de paden. Ik heb hier al gebruik van gemaakt en gevraagd of er een bankje geplaatst kan worden bovenop de Bult in Wekerom. (Op een plek met een fraai uitzicht Avondzicht vanaf de Bult Wekerom, in de verte kerktoren van Barneveld te plaatsen graag...) De recentelijk door mij gevonden 18 dode kippen op dezelfde Bult heb ik telefonisch gemeld bij o.a. Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Ze waren erg blij met de melding en hoe de kippen daar terecht zijn gekomen wisten ze niet. Ik vermoed vliegend of lopend maar hoe ze aan hun eind zijn gekomen is en blijft vaag. Het was geen vos want de kippen waren allemaal ongeschonden op een paar na waarvan de koppen ontbraken. In de toekomst kan zoiets via de contactknop van de nieuwe website gemeld worden.

Uitzicht vanaf de Bult Wekerom Voor nog meer mooi foto's van de omgeving van de paden kan gekeken worden op op de regiobeeldbank.

woensdag, september 09, 2009

Bronst in Park de Hoge Veluwe

bronst Hoge Veluwe De bronst is begonnen in het park de Hoge Veluwe. De mannelijke herten Hert park Hoge Veluwe bronst  verzamelen een harem Hinden en herten Hoge Veluwe  en elke concurrent die zich te dichtbij waagt wordt verjaagd met diepe keelgeluiden, Burlen in de bronst  het zogenaamde burlen.  Erg imposant om te horen.

vrijdag, september 04, 2009

'Groen doet goed'

September staat voor de tiende keer in het teken van de groene maand. Dit betekent volop 'groene' aktiviteiten door het hele land, voor ieder wat wils. Onder het motto 'Groen doet goed' wordt iedereen uitgenodigd om er op uit te trekken en te gaan bewegen in de natuur. Wat er allemaal georganiseerd wordt en waar is te vinden op de website van de groene maand.

Het duurt niet lang meer....

Nog een goede maand en dan vertrekken onze gevederde gasten van deze zomer weer richting Afrika. Ik zal ze missen want het zijn hele vrolijke en gezellige gasten, zowel voor ons als voor de paarden.  Maar liefst 4 nestjes met jongen zijn inmiddels uitgevlogen en één nest met jonge Boerenzwaluwen is nog in Sandor's  stal. Onderstaande foto's heeft Jos afgelopen week genomen. Deze jongen zijn sinds een paar dagen uit het nest en zitten op de dakgoot te wachten tot moeder het voedsel brengt. hongerige Boerenzwaluwen Als moeder aan komt vliegen dan gaan de bekjes zo ver mogelijk open en wordt er om het hardst geschreeuwd om de aandacht te krijgen. Maar moeder weet precies welk jong aan de beurt is en laat zich niet van de wijs brengen.moeder voert kroost

En dat valt dan niet altijd in goede aarde; dat is te zien aan de humeurige bekjes als moeder weer weggevlogen is.wachten op moeder  Maar niet getreurd, ze komt zo weer aanvliegen net uitgevlogen en na het geduldige wachtenwaar blijft mijn hapje is het hapje dan extra smakelijk.

Sinds afgelopen donderdag balanceren de jongen op het stroomdraad van de paardenwei. Dat is een goede plek want nu kunnen wij vanuit de huiskamer het voederritueel zittend volgen. eindelijk lekker hapje zo in het bekje

Het is bijna niet te geloven dat deze jonge vogeltjes Ik voel me zo verdomd alleen... binnenkort zo'n lange tocht gaan maken.

Alvast een goede vlucht naar Afrika gewenst en hopelijk tot volgend voorjaar.