zondag, oktober 28, 2012

Het kalf met de 3 poten

 het kalf met de drie poten “Goh, wat zien de benen van mijn paard er anders uit,” dacht ik gisteren toen ik naar buiten keek. Bij nadere beschouwing bleek het geen paard maar een kalf te zijn.

De kalfjes die in het voorjaar in de wei van de buurman geboren worden, komen in het najaar, net voordat ze definitief de stal in gaan in afwachting van het voorjaar, altijd even buurten. Sandor vindt zo’n loeiend bonkje in zijn wei reuze gezellig.  kalf 0996 Wij ook wel alleen het brengt vaak wel wat extra werk met zich mee omdat de kalfjes vanwege de dikke vacht het stroomdraad niet voelen en daar gewoon vrolijk doorheen jagen, vooral als ik ze op vriendelijke doch dringende wijze de weg terug naar de buurman probeer uit te leggen. Nee, gewoon met rust laten, dat is het verstandigst. Het gras is nu eenmaal bij de buren altijd groener, daar is niet tegenaan te vechten…lief

vrijdag, oktober 26, 2012

Buddleja davidii bloeit nog steeds

Niet te geloven maar mijn Vlinderstruik is nog volop aan het bloeien, en dat op 26 oktober.

Vlinderstruik Ik heb de hele zomer de dode bloemetjes er regelmatig uit gehaald. Misschien dat dit ook helpt om hem langer in bloei te houden. Afgelopen week zat er nog een Gehakkelde Aurelia op maar veel vlinders zie ik niet meer.

zondag, oktober 14, 2012

Heksenbezem en meerstammige bomen

Gisteren heb ik 15km gelopen in Park de Hoge Veluwe.  Ik had mij voorgenomen om de ‘Roots’ route te wandelen en dat is gelukt.  Het was een natte bedoening, vooral voor Kyra die geen plu had, maar dat deerde haar niet zo, geloof ik. Onderweg zag ik een grote beuk met ‘heksenbezem’. beuk met heksenbezem

Het lijkt inderdaad wat op de achtergebleven bezem van een gestrande heks maar al die takjes zijn een reactie op een schimmel in de boom. De schimmel activeert de groeihormonen waardoor op een (groei)top veel nieuwe uitlopers ontstaan. Een ware takkenbos. Het schijnt dat in Nederland vooral de Berkenbomen last hebben van heksenbezems.

Volgens de routebeschrijving die ik had, zou ik een 8 stammige Eik passeren. Zie de foto hieronder.  Nou, goed dat dit beschreven stond anders zou ik gedacht hebben, ‘goh, hier staan 8 eiken vlak bij elkaar.’ Hoe zie je nu dat dit een 8-stammige Eik is? Ik weet het niet. Dus ben ik even gaan googlen. “Meerstammig is een boom die met meerdere stammen uit de grond groeit of zich net boven het maaiveld (0 - 20 cm.) in meerdere stammen vertakt, in tegenstelling tot (straat)bomen met een recht doorgaande stam.” Verder vond ik nog deze informatie: “In de natuur ontstaan meerstammige bomen door beschadiging van of vraat aan de zaailing, die zich vervolgens herstelt en meerdere stammen vormt.” 8stammige eik Helemaal duidelijk allemaal maar hoe ik kan zien dat deze boom meerstammig is en er niet sprake is van 8 verschillende bomen die vlak naast elkaar staan, blijft nog steeds een raadsel… 

dinsdag, oktober 09, 2012

Winddelen

Gisterenavond heb ik met belangstelling het programma ‘Tegenlicht’ gekeken waarin aandacht voor de energierevolutie. Consumenten worden producenten van hun eigen energie door aanschaf van zonnepanelen of door mede-eigenaar te worden van een windmolen. Goedkoper, kleinschaliger, groener dus duurzamer en  wat vooral belangrijk is; we zijn niet meer afhankelijk van de grote energieleveranciers.

Zojuist kreeg ik de nieuwsbrief van ‘natuur & milieu’ met hierin een special over winddelen.

De Windcentrale biedt nu de mogelijkheid om mede-eigenaar te worden van een windmolen. Lees de uitgebreide informatie op de site over opwekken van je eigen groene stroom.