dinsdag, augustus 21, 2012

Boerenzwaluwen op het punt van uitvliegen

Deze jonge vogels jonge Boerenzwaluwen kijken ‘s ochtends altijd toe als ik de stal van Sandor aan het uitmesten ben. Erg leuk gezelschap, dat moet gezegd worden. Dit is één van de laatste nestjes in onze stal en de juvenielen gaan binnenkort uitvliegen. Pa en ma bedrijven nu topsport. Ik heb gelezen dat net voor het uitvliegen zo’n 600 maaltijden per dag worden ‘ingevlogen’. Elke voerbeurt bevat 10 tot 15 insecten.

Ook dit jaar hebben wij weinig meegekregen van de problemen van de Boerenzwaluw. Er zijn volop zwaluwen en volop broedsels geweest. De aanwezigheid van deze druktemakers is altijd heel gezellig.

maandag, augustus 20, 2012

zaterdag, augustus 18, 2012

Labiale palp

van de Kleine Vos

labiale palp van Kleine Vos

Deze foto plaats ik omdat duidelijk het opgerichte en harige uitstulpsel te zien is waar de roltong van de vlinder uit lijkt te komen.

Ik vroeg mij af welk doel dit dient.

Op waarneming.nl werd mij verteld dat dit de labiale palp is. Het heeft een ‘tastzintuigelijke’ functie hoewel sommige insecten het ook gebruiken om voedsel in de kaken te manoeuvreren.

Tettigonia viridissima

In gewoon Nederlands: de grote groene Sabelsprinkhaan

grote groene Sabelsprinkhaan

Deze mooie dame (met legboor voor het leggen van de eitjes) trof ik aan in de Valouwe tussen de vele wilde bloemen en planten waar ze op zoek was naar een lekker insect of wat groenvoer. Ze kan, zoals de naam doet vermoeden, springen maar ook erg goed vliegen en het laatste demonstreerde ze toen ze mij en mijn camera even spuugzat was. Het is een veelvoorkomend schepseltje dat prachtig is om te zien!

Even een blik op haar onderkant: onderkant  Sabelsprinkhaan

Even rechtzetten: geen kop maar bekken

Een oplettend familielid met veel kennis van de natuur, wees mij op het feit dat het skelet in het vorige stukje geen kop is maar het bekken. Nou, bedankt Ton, ik neem het gelijk van je aan en gelukkig ben ik nog steeds niet te oud om te leren.

donderdag, augustus 16, 2012

skelet in bloeiende heide

Het is weer augustus en in deze maand bloeit de heide prachtig paars. Soms (heel soms) vind ik dan ook nog een mooi skelet in de bloeiende heide. Vanavond was zo’n moment.

bloeiende heide met skelet

Ik ben niet helemaal zeker van welk dier deze kop is. Ik vermoed een hert maar misschien zit ik er naast.