donderdag, juni 30, 2011

Huidje

Op de foto is het huidje te zien van een uitgekropen Blauwe Glazenmaker.huidje uitgekropen libel

In eerste instantie dacht ik dat er een vreemdsoortig reuzeninsect zat en dus sloop ik, gewapend met camera, op de knieën dichterbij omdat ik vreesde dat  het beestje bij het geringste geluid weg zou vliegen.

Na raadpleging van een deskundige kwam ik erachter dat het een levenloos ‘huidje’ was van een libel. Ha ha, het sluipen zal er wel belachelijk uitgezien hebben. :)

maandag, juni 27, 2011

veldje Phacelia tanacetifolia

speciaal ingezaaid voor de Edese honingbijen bij het Natuurcentrum. Phacelia Tanacetifolia

Deze bloem is geliefd bij honingbijen en hommels. De plant blijkt van oorsprong uit Californië te komen waar hij op de berghellingen groeit.

Mooi gekleurd veldje met hééééééééél veel insecten.  Phacelia Leuk voor de camera!

zaterdag, juni 25, 2011

Ganzen

Grauwe ganzen in sneeuwbui PHV Wat gaat het worden meneer Bleker; plezierjacht of vergassing? tegen de wind in

Beelden in de openlucht

Beelden kijken in de openlucht doet iedereen wel eens. Gewoon omdat we er af en toe, geheel toevallig natuurlijk, gewoon tegenaan lopen. Erg laagdrempelige manier van kunst bekijken.

Sinds vandaag staan alle kunstwerken in de frisse buitenlucht in Gelderland netjes op een nieuwe website. http://www.beeldenvangelderland.nl

Leuke site. Ik kan alleen de beelden uit Park de Hoge Veluwe niet vinden. Generaal de Wet

donderdag, juni 23, 2011

onverdoofd slachten mag niet meer

Gisterenavond is het debat gevoerd. Er komt een einde aan het onverdoofde slachten en dus komt er ook een einde aan het hierdoor, erge lijden van de dieren. Goed nieuws!

woensdag, juni 22, 2011

Wijn proeven op de Veluwe

Aanstaande zaterdag 25 juni hebben drie Veluwse wijnboeren hun erf opengesteld voor geïnteresseerde wijnproevers en liefhebbers. Hier mag ik mijzelf ook toe rekenen. De Veluwse wijnroute kan met de auto en met de fiets genomen worden.

Ik adviseer de fiets…, proost!

dinsdag, juni 21, 2011

langste dag vandaag

Vandaag begint de astronomische zomer. De zomerwende of midzomer luidt het begin van de zomer in.  Het is de langste dag en vanaf nu gaan de dagen weer korten. Gelukkig blijft de dag uit 24 uur bestaan alleen de periode dat het licht is verandert. (voor wie dit nog niet duidelijk was:)

Laat de zon maar schijnen, het is zomer…

voordeel met de biebpas

Ik wilde even online mijn boeken verlengen toen ik op de volgende informatie stuitte. Vanaf 1 juni jl. is het mogelijk om korting te krijgen voor allerhande activiteiten op gebied van cultuur, natuur, sport, recreatie en educatie en noem maar op. Het enige wat je nodig hebt is een bibliotheekpas. En die heeft zo’n beetje iedereen wel. Van toepassing in Gelderland en Brabant.
Dat is een leuk nieuwtje om te verspreiden, dacht ik nog. Hier de link van de site ‘voordeelmetjebiebpas’.

maandag, juni 20, 2011

ergens in Wekerom

De echte Wekerommers zien natuurlijk gelijk waar deze foto genomen is

ergens in Wekerom

en deze???

ergens in Wekerom 2

zaterdag, juni 18, 2011

‘geen afvalbak?’

hou t op zak.’

Ik had een andere slogan verzonnen maar het idee erachter spreekt mij erg aan. Ik heb echt de pest aan gasten die hun vuil zomaar ergens dumpen en vooral als het in de natuur is.

De campagne van ‘Nederlandschoon’ is begin juni weer begonnen.

Wie het leuk vindt kan meedoen aan de fotowedstrijd en een foto sturen van een mooie plek in Nederland. Er zijn leuke prijzen te winnen. Heb zojuist ook een kiekje geupload. Misschien heb ik geluk en win eens wat.

donderdag, juni 16, 2011

Internationaal jaar van de bossen

De Verenigde Naties hebben 2011 uitgeroepen tot internationaal jaar van de bossen. Bossen zijn essentieel voor al het leven op deze planeet maar worden ondertussen ook ernstig bedreigd. 31% van de aarde bestaat uit bos en in dit bos wordt veel CO2 opgeslagen in bladeren, wortels, en hout. Het schijnt dat 18% van de mondiale uitstoot van CO2 veroorzaakt wordt door ontbossing. Dus is het van groot belang om de bossen te beschermen en te herstellen.

In Nederland is ook aandacht voor het jaar van de bossen. Er zijn in samenwerking met o.a. Staatsbosbeheer, natuurmonumenten en de provincies 50 bossen genomineerd die op deze website staan. Via de index kun je een provincie aanklikken, in mijn geval Gelderland, en dan kun je eerst een van de genomineerde bossen kiezen en vervolgens rechtsonder het cirkeltje ‘ stem hier’ aanklikken als je een keuze wilt maken.

Nu zou ik zo graag op het park de Hoge Veluwe stemmen, we zijn tenslotte bijna buren en ik kom er erg vaak, maar ik doe het toch niet. Park de Hoge Veluwe  Nee, als ik echt op een fraai bos mag stemmen dan wordt het deze keer het Speulder- en Sprielderbos bij Garderen. Dit bos, met zijn prachtige kromme Beuken en knoestige Eiken in nevelige sferen gehuld, is waarlijk sprookjesachtig. Wat mij betref wordt het Speulderbos het bos van het jaar.

Iedereen kan zijn stem uitbrengen.

19 juni open dag biologische boerderij Veld & Beek Doorwerth

Van een vriend kreeg ik bericht over de open dag op 19 juni a.s. van de biologische boerderij ‘Veld & Beek’. Tijdens de open dag kan  een kijkje genomen worden op de nieuwe boerderij in Doorwerth.

Veld & Beek verkoopt producten via een uniek verkoopsysteem. Consumenten kunnen een abonnement nemen en zelf hun waren ophalen en betalen in koelwagens die in omringende dorpen opgesteld staan.

Op de website van Veld & Beek is hierover meer te lezen.

woensdag, juni 15, 2011

Kyra zag de Alpen

Alpenblik vanuit Bayerisch Gmain

en wij trouwens ook! Verder waren wij weer eens op bezoek in München, waar wij als plattelandsimmigranten echt van kunnen genieten. Het uitgaansleven, de gezelligheid, de drukte, de cultuur, winkels en de geschiedenis van deze stad doen ons (af en toe ter afwisseling van het groen van onze thuisomgeving) echt goed.

Kyra was in München

Of deze leeuw nu symbool staat voor Hendrik de Leeuw die in 1158 de stad München heeft gesticht óf voor de beroemde bierbrouwerij ‘Löwenbräu’ in deze stad, ik weet het niet. Kyra voelde zich in ieder geval erg aangetrokken tot zijn roep. (lees; brul) Ze voelde zich zichtbaar op haar gemak in zijn schaduw.