dinsdag, maart 29, 2011

Berkenpollen

Volgens de allergieradar gaan eind deze week de berkenpollen de lucht in. Dit is bepaald niet prettig voor de hooikoortspatiënten. Berkenpollen zijn naast grassen de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts. Ik weet waarover ik spreek want tot mijn 33 levensjaar was ik een zware hooikoortspatiënt. Opeens, van het ene jaar op het andere jaar, verdwenen de allergieaanvallen. Ik was erg blij en nadat ik enkele jaren vrij was van loopneuzen, niesaanvallen, rode opgezwollen en jeukende ogen wist ik zeker dat de hooikoorts verdwenen was.

maandag, maart 28, 2011

Tulp

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat de Tulp stamper met meeldraden Tulp  een Nederlandse bloem is. Nou, niet dus. Van oorsprong komt deze prachtig gekleurde voorjaarsbloem uit de bergen van Kazachstan. Veel te koud daar zou ik dan zeggen maar het blijkt zo te zijn dat de Tulp  juist kou nodig heeft om te kunnen groeien en bloeien. Nederland, waar de Tulp in 1593 zijn intrede deed, leent zich dus goed voor het telen van de Tulp. De Tulp die bij ons gekweekt wordt vindt zijn weg over de hele wereld. Niet zo vreemd want de Tulp is erg mooi. kleurige Tulpen

zaterdag, maart 26, 2011

tijd vooruit en lampen uit

Vanavond gaan wereldwijd van half 9 tot half 10 de lampen uit. Het Wereld Natuur Fonds organiseert voor de 5e maal Earth Hour om aandacht te vragen voor onze aarde. Nederland doet ook mee en zal de lampen van de Erasmusbrug en het Vredespaleis in Den Haag uitdoen.

Vannacht om 2 uur gaat de tijd een uur vooruit! Joepie, dat betekent weer langere avonden….

maandag, maart 21, 2011

eerste zwemlessen

eerste zwemlessen

Het is nu echt lente

Sinds vanochtend 00.21 uur is de lente officieel begonnen. Het schijnt zo te zijn dat als de zon precies boven de evenaar staat dan begint de lente.

zie gedeelte items

donderdag, maart 17, 2011

mijn eerste waargenomen padje van dit jaar

lag vanmiddag, waarschijnlijk omdat het niet zo lekker weer was, op zijn gemak onder water naar mij te loeren. Hij dacht dat ik hem niet zag maar hij had het mooi mis. onder water Ik was even wandelen in park de Hoge Veluwe en heb er veel gezien. Allemaal bleven ze onder water maar het is leuk dat ze wakker zijn en zich weer vertonen. Als het zonnetje zich laat zien komen ze wel boven.

op wielen naar Hoog Buurlo

Vanaf de N 304 (ri Apeldoorn) kun je net voor de afslag naar Hoenderloo, links een schitterend fietspad op wat helemaal doorloopt naar Hoog Buurlo/Hoog Soeren. Hoog Buurlose Heide

Dit fietspad is erg geschikt voor skaters  bestemming Hoog Buurlo omdat het zo mooi glad is. Bovendien is het terrein lekker heuvelig  fietspad naar Hoog Buurlo waardoor je heuvelafwaarts heerlijk op snelheid komt. Heuvelopwaarts is een heel ander verhaal maar wel goed voor de conditie.

Ik heb boven de Hoog Buurlose Heide mijn eerste zwaluwen gezien. Af en toe stopte ik even om wat foto’s te schieten en Kyra de kans te geven om een kuiltje kuiltje graven  te graven om vervolgens de benen weer uit te slaan en het pad te vervolgen door dit typische Veluwse landschap.

dinsdag, maart 15, 2011

Bufo Bufo is ontwaakt

Padden ontwaakt

De padden zijn wakker en begonnen aan hun jaarlijkse trek. Op naar het water voor de voortplanting!

zondag, maart 13, 2011

Nederland heeft hoogste bijensterfte

en als we het tv programma ZEMBLA mogen geloven, ook de minst onpartijdige en objectieve adviseur van ons ministerie van Landbouw, namelijk bijenonderzoeker dr. T. Blacquiere. Deze  deskundige is verbonden aan de universiteit Wageningen en ontkent de invloed van pesticiden op het massale sterven van de honingbij. Ondertussen heeft hij wel belangen bij een aantal chemische bedrijven waaronder ‘Bayer’ waarvoor hij zelfs onderzoeken verricht.

Het gaat weer om economische belangen, zoveel is duidelijk.

Nogmaals Albert Einstein:  “If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man”

zie gedeelde items

De eerste Boerenzwaluw is er al

image

Ik berichtte al eerder over het jaar van de boerenzwaluw. In 2011 krijgt dit gezellige vogeltje wat extra aandacht omdat het blijkbaar niet zo goed met hem gaat.

De eerste zwaluw is op 9 maart al gesignaleerd in de omgeving van Den Haag. Dat is een hele vroege, echt een ‘boertje’ de voorste zullen we maar zeggen.

Meestal komen ze bij ons weer terug in april. Na de lange vlucht vanuit Afrika vliegen ze intuïtief door naar Wekerom waar maar liefst 6 kant en klare nestjes BZnestje wachten op hun terugkeer. Ze hebben ze zelf gemaakt en elk jaar vindt er eerst wat groot onderhoud plaats alvorens er eitjes in gelegd worden. Wij wachten altijd met spanning op hun terugkeer.  waarblijftmijnhapje De paardenstal verandert in de zomermaanden wel in één groot vogeltoilet, maar dat mag de pret niet drukken.

Kom maar jongens, de koffie staat klaar…

woensdag, maart 09, 2011

Vossenburcht

Staatsbosbeheer heeft camera’s geplaatst bij een vossenburcht (geduld hebben, de site laadt super-traag, volgens staatsbosbeheer te wijten aan overbelasting) in de Oostvaardersplassen. Wie wil kan meegluren in de huiselijke sfeer van familie vos.

maandag, maart 07, 2011

Beleef de lente

De camera's van de vogelbescherming draaien weer. ‘Beleef de Lente’  de lente loopt tot 1 juli. Er is dit jaar een nieuwkomer namelijk de Purperreiger.