woensdag, maart 31, 2010

wegrottend wild zwijn

Het kan gebeuren dat ik tijdens een boswandeling opeens stuit op het kadaver van het een of andere dier. Zo ook afgelopen week toen ik mij helemaal wezenloos schrok bij de onverwachte aanblik van een dood zwijn, dat opeens in mijn blikveld was verschenen. Dát het zwijn dood was bleek bij nadere inspectie.  Ik had Kyra op veilige afstand afgelegd en naderde het zwijn met de grootste voorzichtigheid. Het zou maar opspringen en besluiten tot de aanval! Al snel zag ik de schade aan zijn neus en kaken waardoor ik begreep dat van ‘opspringen’ laat staan ‘aanval’ echt geen sprake meer zou zijn. Hij leek wel gescalpeerd. De huid was afgestroopt en zijn bovenkaak gebroken. kadaver wild zwijn Bepaald geen fraai gezicht. Het dier was ook aangeschoten.  Wat zich allemaal had afgespeeld weet ik niet. De aaseters in het bos waren al druk bezig met het opruimen. Dood doet leven tenslotte.

dinsdag, maart 23, 2010

de padden zijn wakker

De meeste wel althans.eerste pad 2010 Het gaat hard nu, omdat de temperatuur oploopt. Zodra ze wakker zijn hebben de padden maar één doel voor ogen. Voortplanten. Hiervoor is een partner nodig en die is meestal snel gevonden. Een padje neemt het niet zo nauw. Tijdens het paringsritueel klemt het kleine ventje zich stevig vast aan het  grote vrouwtje. Met zijn speciaal hiertoe uitgeruste stevige pootjes - met paringskussentjes voor meer grip tijdens de daad - klampt hij zich vast aan haar, tot zij haar eitjes in het water afzet. amplexus Dit kan soms wel enkele dagen duren. Gelukkig wordt het mannetje niet gehinderd door enige vorm van gêne. Hij bevindt zich in trance en geniet van de rit. Na afzetting van de eitjes worden deze bevrucht met het sperma van het ventje. Er is geen sprake van penetratie, de bevruchting vindt uitwendig plaats.

Het kan er nogal ruig aan toe gaan. De mannen hebben een enorme paringsdrang. Niet zelden vergissen zij zich in het te beklimmen object of vallen er doden tijdens een fatale omhelzing. Groepsseks kluwen padden is heel normaal, regelmatig zie ik grote kluwen padden, ook hierbij vallen nogal eens slachtoffers.

Ieder jaar ben ik weer helemaal blij als ik mijn eerste padje zie. De lente is dan toch echt begonnen.

zondag, maart 21, 2010

Vandaag “Naar Buitenmarkt”

Vandaag staan de ‘deuren’ van Staatsbosbeheer wijd open. Allemaal omdat de lente is begonnen. nummer 20 Lente is leuk want het betekent nieuw leven, vernieuwde hoop, paddentrek, (hoogtepunt dit weekend) zon, bloemen, lammetjes, vlinders die weer gaan vliegen en vul maar aan.

De “Naar Buitenmarkt” is de aftrap voor het buitenseizoen. In 7 bezoekerscentra is van alles te doen, afhankelijk van het natuurgebied waar het centrum in ligt.In de Sallandse Heuvelrug kunt u op bossafari, bij de Oostervaardersplassen kunt u kadavers ruim vogels kijken en in de Weerribben is een leuke waterdiertjesexcursie. Staatsbosbeheer geeft het zelf al aan;

‘buiten is altijd wat te beleven!’

vrijdag, maart 19, 2010

TIP: Life of Birds van David Attenborough

Holland Doc viert de lente. Van 22 t/m 28 maart a.s. wordt in het kader van de themaweek ‘lente’ de 6-delige documentaire ‘Life of Birds’ van de bioloog David Attenborough uitgezonden. Dit wil je niet missen!

“Birds are masters of the air”

donderdag, maart 18, 2010

Na de winter…

Ook in natuurgebied de Hoge Veluwe (Planken Wambuis)Magere New Forest paarden Planken Wambuis hebben de dieren afgezien afgelopen winter. Natuurgebied ‘De Oostvaardersplassen’ heeft niet het alleenrecht. Onder de New Forest pony’s trof ik enkele erg magere exemplaren aan. De runderen, Hooglanders en Spaanse Sayaguesa-runderen vond ik er goed uitzien.Sayaguesa-rund Planken Wambuis

De beelden van de creperende dieren in de Oostvaardersplassen zijn absoluut choquerend om te zien. Alhoewel een voorstander van een ‘laissez faire’ beleid werd ik er boos en verdrietig van. Nou was ik dat toch al, om hele andere redenen, maar ik vroeg mij wel af of het lijden van de dieren noodzakelijk is. Bijvoeren van de dieren leidt alleen maar tot nog meer dieren; het tijdig geven van een genadeschot beëindigt de doodsstrijd en het lijden en daar ben ik absoluut vóór. Desnoods gaan we de wolven, die al voor de Nederlandse grens staan halen en zetten we die uit in het gebied.

Minister Verburg is ondertussen druk aan het vergaderen. Gisteren stond het onderwerp weer op de agenda van de Tweede Kamer. Zij heeft deskundig advies nodig over de vraag of het op grote schaal creperen van de dieren in de Oostvaardersplassen nu wel of niet toelaatbaar is. Niet te geloven…

zondag, maart 14, 2010

Bereikbaarheid Gelderland

Er is een nieuwe, erg handige informatiebron over wegwerkzaamheden, omleidingen, bereikbaarheid en afgesloten wegen in Gelderland. Een goed initiatief van de provincie.  Je kan je inschrijven op de email-service; je krijgt dan bericht als er bij jou in de buurt wegwerkzaamheden gepland staan of wegen afgesloten zijn. Goed voor de doorstroming in de provincie!

Sinds 12 maart jl. online.  Bereikbaargelderland

dinsdag, maart 02, 2010

webcams weer aan; Beleef de Lente 2010

Sinds gisteren 1 maart zijn de webcams weer actief en wordt er gekeken in de nesten van de Oehoe en Ooievaar, Steenuil en Torenvalk, Boomklever en  Koolmees, kerkuil en Boerenzwaluw.

De komende tijd kunnen wij ons overgeven aan voyeurisme en ongegeneerd en vooral ongestraft toekijken tijdens de meest intieme taferelen van onze gevederde vrienden. Dit jaar doet dé boerderijvogel onder de boerderijvogels ook mee; de Boerenzwaluw wordt ongeveer in mei verwacht dus deze webcam loopt nu nog niet.