woensdag, december 23, 2009

Sneeuwhond

Kyra geniet van het winterse landschap. sneeuwhond  Lekker rennen door de dikke laag sneeuw.rennen in de sneeuw

‘s Avonds ligt zij uitgeput te snurken op haar matrasje. De pootjes bewegen nog steeds. In haar droom rent ze verder door het eindeloze witte landschap.

zaterdag, december 19, 2009

2010 jaar van het Wild Zwijn

2010 is door de Zoogdierenvereniging  uitgeroepen tot jaar van het wilde zwijn. wildzwijn

Daar zullen de zwijntjes blij mee zijn. Eindelijk eens op een positieve wijze in de belangstelling. Voor de verandering eens geen berichten over ‘overlast wilde zwijnen’, ‘jacht op wilde zwijnen’ weer begonnen etc. etc.

De zwijnen zijn best imposante dieren in de Nederlandse bossen en daar mogen we ook best een beetje trots op zijn.

JAAR_VAN_HET_WILD_ZWIJN

donderdag, december 17, 2009

Eerste sneeuw op de Veluwe

Eerste sneeuw in Wekerom Valouwe 2009

Toen ik vanmorgen naar buiten ging was de wereld prachtig wit.   Vannacht was de eerste sneeuw van deze winter gevallen.  Het leuke is dat de sneeuw is blijven liggen. En dat zal de komende dagen zo blijven als de voorspellingen correct zijn. Ideale omstandigheden Kruising Immenweg Wekerom voor natuurwandelingen met camera!

dinsdag, december 15, 2009

Nationaal Park de Hoge Veluwe wordt 75 jaar!

Volgend jaar viert het park haar 75-ste verjaardag. Vanwege dit jubileum krijgen Nederlanders die in 1935 (en dus ook 75 worden) geboren zijn gratis beschermerkaarten. (voorheen: jaarkaarten)  De buren van het park en dat zijn inwoners van de gemeenten Ede, Arnhem en Apeldoorn krijgen 50 % korting op de kaarten. Goede actie van het park. Ik ga gelijk twee nieuwe ‘beschermerkaarten’ halen voor het komende jaar.

Het blijft namelijk leuk om even het park Park de Hoge Veluwe 'De Raadsman'  in te wippen. Meestal met hond, regelmatig met man én hond, om te wandelen of te fietsen en vervolgens een lekkere versnapering te gebruiken in de ‘Koperen Kop’. Elk seizoen biedt anders uitziende vergezichten,  Park de Hoge Veluwe Otterlose Zand met december zonnetje maar altijd even mooi…

zaterdag, december 12, 2009

‘Compendium voor de leefomgeving’

Hoe staat het er voor met onze luchtkwaliteit, hoe gaat het met de natuur in Nederland? Zijn wij goed bezig en maken we goede keuzes op het vlak van ruimtelijk gebruik. Wie geïnteresseerd is in cijfers over deze onderwerpen kan kijken op een nieuwe informatiebron. Sinds gisteren is een nieuwe site online, gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR)

Het cijfermateriaal wordt gebruikt door de overheid en vertelt iets over de milieukwaliteit en de veranderingen die optreden in de natuur. Interessant!

vrijdag, december 11, 2009

Radio Kootwijk heeft nieuwe eigenaar

Gisteren 10 december is het voormalig zendgebouw Radio Kootwijk overgegaan in handen van Staatsbosbeheer. De natuur rondom het gebouw was al langere tijd in handen van Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer is bezig met een plan voor herbestemming van het gebouw. Het plan biedt ruimte voor cultuur en educatie en past binnen de fraaie natuurlijke omgeving van het gebouw.

Met de nieuwe eigenaar komt er een einde aan een lang en moeizaam herbestemmingsproces. Voor meer informatie lees dit artikel over de geschiedenis van radio Kootwijk.