vrijdag, juli 24, 2009

De Bijtjes helpen

De Bijtjes hebben het erg moeilijk. In april 2007 schreef ik al over de verdwijning van Bijenvolken in Amerika. Nu, ruim twee jaar verder is het probleem alleen maar groter geworden. Wereldwijd sterven de Bijen en het is de hoogste tijd voor actie. Wetenschappers hebben een petitie opgesteld om de Bijensterfte een halt toe te roepen. In het najaar wordt deze petitie in de Tweede Kamer behandeld. De petitie kan hier getekend worden.

Natuur en Milieu werkt samen met de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Zij pleit voor meer variatie in bloemen en planten voor de Bij. Hiertoe worden gratis zakjes Bij-vriendelijk bloemenzaad weggeven. Even dit formulierBijtje invullen en het zakje met zaad wordt thuisgestuurd.

maandag, juli 20, 2009

Landgoed Schovenhorst in Putten

Een bezoekje aan dit 160 jaar oude landgoed is voor bomenliefhebbers  zeker aan te bevelen. Er zijn drie bijzondere bomentuinen waar hele fraaie oude Mammoetbomen  Sequioadendron giganteum te vinden zijn. Verder verschillende naald- en loofbomen gegroepeerd in 'continenten'.  Japanse Ceder  Na de wandeling door de bomentuinen  moesten we even bijkomen en dat kon uitstekend in het theepaviljoen waar ook lekkere koffie geschonken werd. Vervolgens de weg van Putten naar Garderen overgestoken richting de Bostoren. Jos nam met Kyra plaats op het bankje terwijl ik aan de 235 treden van dit imposante bouwwerk begonnen was. Bostoren Putten Na 40 m beklimming stond ik boven op de top waar het uitzicht voldoende beloning was voor de geleverde  inspanning.    uitzicht vanaf de Bostoren de Veluwe  vanaf Bostoren Putten Bij helder weer zijn de windmolens van de IJsselmeerdijk te zien . Wat een fantastisch uitzicht. Vervolgens ging ik snel weer naar beneden voor mijn verdiende pauze op het bankje. Jos vertrok naar boven en ik zat, met Kyra tegen me aangedrukt, in de inmiddels begonnen stortregen.

Deze monumentale Walnotenboom Walnotenboom voor De Werkstee  staat voor 'De Werkstee'. 'De Werkstee' staat aan de rand van het Arboretum van Schovenhorst. Deze locatie wordt verhuurd voor allerlei aktiviteiten. De Walnotenboom zorgt voor schaduw bij het gebouw en verjaagt insecten door de geur van zijn bladeren. Een indrukwekkende boom die op de bomenmonumentenlijst staat.

zaterdag, juli 18, 2009

biologische consumpties BTW vrij

De overheid streeft er naar dat in 2010 bedrijfsrestaurants minimaal 40% aan biologische produkten moeten gebruiken. Dit is een mooi streven alleen  biologische produkten zijn wel twee maal zo duur als de gewone produkten. "Lekker Bio BV" heeft het initiatief genomen om de overheid te bewegen om de BTW op ECO gecertificeerde producten tijdelijk af te schaffen.  De vraag zal dan stijgen, de prijzen kunnen dalen en te zijner tijd kan er dan weer BTW geheven worden. Heerlijk simpel eigenlijk.

Voor meer informatie kun je even kijken op de website van "Lekker Bio BV" en als je daar dan toch bent kun je gelijk de petitie even tekenen.

"Lekker Bio BV" is in januari 2008  opgericht door Leo Dijkgraaf en Anna Kroodsma. Twee inventieve ondernemers die regelmatig hun goede ideeën op de markt ten uitvoer  brengen.

Bij mijn werkgever worden in de bedrijfskantine trouwens al voor 60% de allerheerlijkste biologische consumpties geserveerd. Echt smullen, dat moet gezegd worden. Dat onze kantine wat voor loopt is helemaal niet zo vreemd want ook dit bedrijf staat onder leiding van Leo Dijkgraaf en Anna Kroodsma.

zondag, juli 05, 2009

Europese briefkaartenactie tegen veetransporten

Leden van de Dierenbescherming kregen met het zomernummer van "Dier" een voorbedrukte briefkaart gericht aan de voorzitter van de Europese Commissie Barosso. Hem wordt gevraagd om maatregelen te nemen om het vele leed bij de internationale veetransporten te beëindigen. Mijn kaartje heb ik op de bus gedaan. De kaarten kunnen aangevraagd worden bij de Dierenbescherming. (redactiedier@dierenbescherming.nl)

Waddenzee op werelderfgoedlijst

Dat de Waddenzee een uniek gebied is was al duidelijk. De plaatsing door Unesco op de werelderfgoedlijst benadrukt de grote waarde van dit gebied en zal bijdragen tot bescherming ervan. Geweldig nieuws om te lezen na een weekje in het buitenland.

"Beleef de Lente" is gestopt

Alle vogels zijn uitgevlogen en de webcams van de vogelbescherming zenden tot volgend jaar maart niets meer uit.

Dit jaar werd er een record gebroken door "Beleef de Lente"; ruim 880.000 bezoekers hebben de beelden van de webcams bekeken. De filmpjes zijn nog steeds te zien op de website en verder is het wachten op de volgende lente.