zaterdag, mei 31, 2008

kleine bonte specht

foto KBS van internet

Vandaag heb ik een Kleine Bonte Specht gezien. Afgelopen week hoorde ik tijdens de film bij het natuurcentrum dat deze vogels niet zo talrijk zijn. Een klein vogeltje, misschien iets groter dan een mus maar bijzonder fraai om te zien. Hij zat in de berm en wij passeerden met de auto.

vrijdag, mei 30, 2008

Landschapsveiling

Vorige maand opende Gerda Verburg in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten de nieuwe website genaamd 'landschapsveiling'. De opzet van deze site is, om het beheer en onderhoud van natuur en landschap te financieren door burgers en bedrijven de mogelijkheid te bieden hierin te participeren. Je kan 1 boom kopen en letterlijk in het mandje gooien, of voor een groot bedrag participeren in het beheer van een stuk natuurgebied. Voor elke beurs is er wel iets. In de 'catalogus' op de site vind je alle organisaties en de projecten die gekocht kunnen worden. Er worden ook fysieke veilingen georganiseerd, compleet met veilingmeester. Voor de liefhebbers.

donderdag, mei 29, 2008

Wildkanseltocht

Hertendames


en nog meer zwijnen

Reijnarde kwam ook nog even langs!

Gisterenavond gingen wij naar het natuurcentrum op de Ginkelse Heide te Ede. Wij hadden ons opgegeven voor de wildkanseltocht. Toen iedereen verzameld was werd er eerst een film vertoond over De Veluwe, gemaakt in opdracht van Natuurmonumenten. Prachtige opnames, met veel aandacht voor de bewoners, van dit uitgestrekte bos en heide landschap van 90.000 ha. Wij wonen er midden in en zagen veel bekende plekken.
Vervolgens gingen we per fiets naar de wildkansel, rechts van het Kreelse Zand. Een zwijgzame processie (goed geïnstrueerd!) in hoopvolle verwachting wild te zien. Nou we hebben wild gezien. Volop. Ik waande mij even op een steppe ergens in Afrika want zoveel herten, zwijnen en zelfs een vos had ik nog nooit op één avond mogen aanschouwen. Echt indrukwekkend. de foto's (aanklikken) zijn door glas genomen en dat is te zien. Ze geven wel een indruk van wat je kan verwachten als je meegaat naar de wildkansel.

zaterdag, mei 24, 2008

Hazen aan ontbijt

Haas Vanmorgen tijdens de ochtendwandeling stuitte ik op 2 hazen die net bezig waren met het ontbijt. Ze hebben volop te eten want de wei staat vol met sappige grasstengels, kruid en andere lekkernijen. Even snel een foto en toen snel naar huis voor ons ontbijt. wild haasje

donderdag, mei 22, 2008

Soortenregister

ofwel overzicht van de Nederlandse biodiversiteit. Mevr. Verburg(natuur) heeft vandaag het Nederlands Soortenregister geopend. De bedoeling is dat alle flora en fauna in Nederland met foto en correcte benaming wordt opgenomen in dit register. Aangezien er nog veel foto's ontbreken kunnen fotograferen via de 'beelduitwisselaar' hun foto's aanbieden voor opname in de database. Huisdieren zijn uitgesloten van opname in het register. Jammer, anders had ik een leuk kiekje van Kyra ingezonden. Mooie site wel! Wel héééééél erg langzaam.

Géén internationale Horse Trial

Horse Trial Valouwe Wekerom

De internationale paardenwedstrijd die voorheen jaarlijks op landgoed Valouwe georganiseerd werd, is voor onbepaalde tijd afgelast.
Tijdens mijn wandelingen op het landgoed was mij opgevallen dat hele stukken weide werden afgegraven. Met welk doel is mij niet helemaal duidelijk. Volgens de Wekeromse 'tamtam' wordt er heide aangeplant. Dit levert voor de eigenaren meer geld (subsidie) op... Van horen zeggen dus. Niet bevestigd.
De dieren in het bos zullen niet rouwig zijn over het niet doorgaan van dit jaarlijkse spektakel. De rust en stilte op het mooie landgoed zullen dit jaar niet verstoord worden.

woensdag, mei 21, 2008

Kyra vindt het maar niks

Kyra is bepaald niet blij als het baasje foto's gaat maken. Ze moet dan af gaan en vooral blijven. Dit laatste is erg belangrijk want anders verjaagt ze alles wat leeft. Hier stopt ze uit pure frustratie haar kop in de door een zwijn omgewoelde aarde.

ik baal als een stekkerdoos

Omdat ze braaf geweest was mocht ze van ons nog even zwemmen. Nou dat is dikke pret en maakt het eindeloze wachten weer goed.

hondwaardige aktie



waar is die stok

zondag, mei 18, 2008

Arboretum Wageningen

Arboretum Wageningen

Arboretum Wageningen

Rhododendron Arboretum Wageningen


In april en mei bloeien de Rhododendrons. Zo besloten wij afgelopen weekend een bezoekje te brengen aan het Arboretum (bomentuin) in Wageningen.
De overweldigende kleurenpracht van deze bloeiende planten is balsem voor de ziel. Het oorspronkelijke Arboretum kent 2 botanische tuinen. Belmonte, voor WOII een adellijk landgoed, en de Dreijen. Baron Thierry Juste liet rond 1835 een landhuis bouwen, geheel in Italiaanse stijl dat echter na de wereldoorlog veranderd was in een ruïne. Dit landhuis stond op het hoogste punt van Belmonte alwaar de adellijke familie een prachtig uitzicht had over het Betuwse landschap. In 1951 werd de landbouwschool eigenaar van Belmonte. Er werd begonnen met herstel van het landgoed en de aanleg van het Arboretum. Alle planten worden gebruikt voor onderzoek en onderwijs aan de landbouwuniversiteit Wageningen.

zaterdag, mei 17, 2008

mereljongen uitgevlogen

De mereljongen afgelopen zondag 11 mei mereljongen in de paardenstal de mereljongen afgelopen donderdag 15 mei het wordt een beetje krap zo met z'n allen in het nestje En toen ik vanochtend op stal kwam hadden ze allemaal het nest verlaten. Deze zat op de balk van de stal van Sandor. uit het nest de wereld in

knobbelzwaan

trotse vader zwaan ma waakt bij het jong Afgelopen maandag bezocht ik met Joke de tentoonstelling van Geert Jan Jansen (net echt!) in slot Zeist. In het water rond het slot zagen we een zwanennest waarop, naast 4 kuikens, ook nog 5 eieren lagen. Ma zwaan was er maar druk mee. De jongen verzorgen en vervolgens weer neervleien op de eieren zonder de kuikens te pletten. De trotse vader had op 2 m afstand van het nest zijn anker uitgeworpen en hield de wacht. Helaas had ik geen camera bij mij. Dus ging ik op woensdag nogmaals naar Zeist om de familie te fotograferen. Tot mijn grote vreugde zag ik nu een complete familie in het water, 8 jongen met pa en ma. Er lag ook nog een jong in het nest dat niet zo sterk leek. Regelmatig ging het vrouwtje naar hem toe om zijn toestand te checken. Zwanen leven monogaam en blijven hun hele leven bij een partner. Het mannetje kun je door een grotere knobbel onderscheiden van het vrouwtje. donsbolletjes de hele familie

dinsdag, mei 13, 2008

Adder

In november van vorig jaar schreef ik dat staatsbosbeheer de bezoekers van het Loobos te Kootwijk waarschuwde voor adders.

adders in het Loobos

Het pamflet was voor de winter weer weggehaald omdat de adders een winterslaap houden.
Afgelopen weekend was ik op een avond met Jos en Kyra in het Loobos. We hadden net het paadje om het water gekozen toen ik vanuit mijn ooghoek iets zag bewegen. En ja hoor, een heuse adder. De eerste, althans in mijn leven. Er moest snel gehandeld worden en Jos had de camera. De slang had niet zo'n beste stemming want hij siste bepaald niet vriendelijk tegen ons. Jos riep opeens kwaad dat zijn camera het niet deed en hij wilde hem bijna in het water gooien toen we zagen dat de dop nog op de lens zat. Tja, ik jutte hem ook wel een beetje op want die slang moest toch echt vereeuwigd worden en stilzitten deed hij niet. Gelukt...

giftige adder Loobos Kootwijk

adder

maandag, mei 12, 2008

Bruine kikker

Bruine kikker

Deze bruine kikker plonste eerst het water in toen hij mij met Kyra zag aankomen. Nadat ik Kyra had afgelegd en zelf gehurkt bleef zitten sprong hij weer uit het water en kon ik hem fotograferen. Op de eerste foto is de, voor bruine kikkers zo kenmerkende donkere oogvlek goed te zien. Deze kikker kan zo'n 10 cm lang worden en is een echte carnivoor. Insekten, kikkervisjes, slakken en zelfs muizen of andere kikkers staan op zijn menu.

Bruine kikker

zondag, mei 11, 2008

vijf mereljongen

mereljongen in de paardenstal Zojuist nog even de mereljongen in het nestje in de stal gefotografeerd. Het zijn er vijf. Ze hebben het niet makkelijk omdat het zo warm is. Hopelijk komt moeders snel wat lekkers brengen en zo mogelijk ook een flesje bronwater. De meest rechtse op de foto ziet er wat uitgeteld uit. mereljongen

zaterdag, mei 10, 2008

Vuurjuffers

parende vuurjuffers Vuurjuffers zijn geen echte Libellen. Libellen zijn vaak veel groter dan de juffers. Het zijn insekten en ze hebben een rood lijf, vier vleugels en zes zwarte poten. Vuurjuffers zijn vaak te vinden in stilstaand water. Het paringsritueel van de juffers doet mij denken aan een vliegtuig dat in de lucht wordt bijgetankt. Het is een staaltje van heuse akrobatiek. Het mannetje heeft achteraan zijn lijf een soort tang. Hij vliegt boven het vrouwtje en landt op haar kop. Hij buigt zijn achterlijf tussen de poten door naar voren en pakt haar met de tang in de nek. Hij neemt haar dus letterlijk 'in de tang' en vervolgens begint het paringsritueel dat eveneens om veel souplesse en behendigheid vraagt. Prachtige insekten en heel leuk om te fotograferen. Vuurjuffer

donderdag, mei 08, 2008

Stier

Net zoals de hond van afgelopen zaterdag kan deze stier ook levensgevaarlijk zijn. Deze reus, die bij ons om de hoek woont, oogt weliswaar vredig maar dat kan maar zo veranderen. Testosteron, je weet wel. In het ergste geval dat je toch 'gestoten' wordt, kun je je recht halen volgens de regels uit de bijbel en dat is helemaal niet verkeerd in deze christelijke plattelandsomgeving... (Exodus 21:28-32) "Wanneer een stier een man of vrouw zo stoot dat hij of zij sterft, moet de stier zonder verschoning gestenigd en mag zijn vlees niet gegeten worden; de eigenaar van den stier heeft geen schuld. Maar als die stier een man of vrouw doodt terwijl hij voor die tijd al stotig was, en de eigenaar was gewaarschuwd maar had hem niet vastgezet, dan moet niet alleen de stier gestenigd worden maar moet ook de eigenaar ter dood gebracht worden. Legt men hem een afkoopsom op, dan moet hij als losprijs voor zijn leven de volle som die hem wordt opgelegd betalen. Deze regels gelden ook als de stier een jongen of meisje stoot. Als hij een slaaf of slavin stoot, moet aan zijn of haar meester dertig sjekel zilver worden betaald en moet de stier gestenigd worden."

zondag, mei 04, 2008

Deense Heidekoe op Wekeromse Zand

Vanochtend vroeg ben ik met Kyra vertrokken richting het Wekeromse Zand. Heerlijk, zo vroeg in de ochtend. Alleen met het gezang van de vogels en een blije hond die net zo geniet als ik. De koeien op onderstaande foto lijken gewone koeien. Maar dat zijn ze niet. Sinds 2007 wordt het Wekeromse zand begraasd door heidekoeien afkomstig uit Denemarken. Het zijn raszuivere Deense Jutlandse koeien die prima gedijen in dit stukje natuur. In januari van dit jaar zijn er 4 kalfjes geboren. Op de weg terug naar huis zag ik deze paddenstoel. Helaas kan ik niet vinden wat de naam is. Als iemand het weet zou ik het graag horen. onbekende paddenstoel

zaterdag, mei 03, 2008

levensgevaarlijke hond


'ga terug, kijk de hond niet aan,
gedraag u zo onopvallend mogelijk.
Als u geluk heeft komt u hier zonder kleerscheuren vandaan...'

Ingestuurd door Jos die moedig genoeg was om het dier te fotograferen.


vrijdag, mei 02, 2008

Kootwijkerbroek

een wei vol paardenbloemen in Kootwijkerbroek

Begin mei en de natuur is op zijn best. Alles groeit en bloeit en overal zie je frisse kleuren. Bij ons in de omgeving staan de weilanden helemaal vol met prachtige paardenbloemen. Ik zie veulens, lammetjes en blije koeien die weer mogen grazen. Vogels zingen het hoogste lied, zitten op het nest of vliegen aan met voedsel voor de jongen. Toen ik zojuist thuis kwam vond ik een dood kraaienjong op ons toegangspad. Ik keek naar boven en zag heel hoog boven in de boom een nest. De kraaien die de laatste tijd af en aan vliegen had ik al opgemerkt. Blijkbaar hebben ze jongen. Deze was misschien uit het nest gevallen of gestoten.

Groene kikker

groene kikker

Deze groene kikker ziet er nu nog wat donker uit. De groene kikker komt in mei ongeveer boven water en zal naarmate hij meer zon krijgt steeds groener worden. Hoe warmer het wordt en blijft hoe harder ze gaan kwaken. Dit trekt de vrouwtjes aan. Dit belooft nog wat.