dinsdag, april 29, 2008

grote vissen

Jee, wat een joekels dacht ik nog. Mocht ik eens verdwalen op landgoed Valouwe dan zal ik niet de hongerdood sterven. Volop wild en...volop vis. Het water van deze poel ziet er bepaald niet schoon uit. De smerige bruinachtige kleur doet het ergste vermoeden. En hoe langer ik keek hoe meer vissen ik zag. Regematig kwamen ze naar boven om wat zuurstof te happen.

vis hapt naar zuurstof in poel Valouwe

Deze poel ziet er wat schoner uit. De vissen zwommen lekker rond en hadden zuurstof genoeg.

karpers? in poel op de Valouwe

zuurstof happen

maandag, april 28, 2008

het ziet zwart van de kikkervisjes

Deze foto heb ik afgelopen zaterdag gemaakt van hetzelfde poeltje waar ik even terug de klomp kikkerdril vastlegde. Leuk om te zien wat er van die 'zwarte rondjes'geworden is. Gigantische hoeveelheden kikkervisjes zwemmen vrolijk door en over elkaar heen. Ze zullen niet allemaal uitgroeien tot kikkers want de donderkopjes hebben een heleboel vijanden. Voor de gelukkigen onder hen die de 2e maand van hun bestaan bereiken wordt de kans groter dat ze kikker worden. Ze krijgen dan namelijk poten; de kieuwen en de staart verdwijnen en de kikkertjes in spé gaan ook ander voedsel eten. Ik ga het proces volgen en vastleggen, hoop ik.

zondag, april 27, 2008

even voorstellen

boerderijhaas Haas.(Lepus) Leefgebied: het weiland van onze boerderij. Bepaald niet schuw. Tijdens het maken van de foto's bleef de haas gewoon zitten. Voedsel; grassen en paardenbloemen, twijgen, knoppen, wortelen (die liggen hier soms gewoon voor het oprapen.) Langwerpig lichaam, hele lange oren (super gehoor) en dito achterpoten. Beweegt zich met sprongen vooruit. Achterpoten worden voor de voorpoten neergezet. Grote goudbruine ogen met blikveld van bijna 360 graden. Sterk ontwikkelde reukzin. (een haas is constant bezig met snuffelen en vangt zo allerlei geuren op) Leeft solitair en is niet territoriaal maar wel honkvast. (vorig jaar was de haas er ook al) Kan maximaal 75 km halen en is hiermee het snelste kleine zoogdier. Een aanwinst. 's morgens heel vroeg en 's avonds voor zonsondergang verschijnt de haas. Vaak zit of ligt hij in de paardenbak waar hij heel nieuwsgierig bekeken wordt door Sandor. haasje over

zaterdag, april 26, 2008

Eekhoorntje houdt wel van een spelletje...

omhoog en weer naar beneden Afgelopen week was het wel heel bijzonder in het bos. Om de een of andere mij niet bekende reden vonden de dieren het leuk om zich aan mij te vertonen. Neem nu deze eekhoorn. Ik wandelde op het bewuste moment wat dromerig langs een boom en hoorde geritsel in het struikgewas. Even was ik bang dat er een gestrest wild zwijn uit zou komen. Vanuit mijn ooghoek zag ik iets bewegen. Ik keek omhoog en zag een prachtige eekhoorn die zich ontspannen vastklemde aan de boom. 'Nergens heen gaan', mompelde ik nog, terwijl ik mijn schoudertas openritste en de camera eruit haalde. Ik siste tegen Kyra dat ze moest blijven, deed de camera aan, stelde nog wat vage dingen in en nam de foto. En het bleef niet bij een. Het diertje had bepaald geen haast. Tussen zijn sprintjes door nam hij pauzes waarin hij dan bewegingsloos aan de boom hing en mij met zijn ondeugende kijkers aankeek. Volgens mij speelde hij een spelletje met me. Geeft niets, ik heb genoten en er een paar leuke foto's aan overgehouden. pak me dan!

vrijdag, april 25, 2008

Hazelworm

Hazelworm ligt te zonnen

Het schijnt niet goed te gaan met de Hazelworm omdat zijn habitat aan het verdwijnen is. In Nederland komen ze op de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug nog het meeste voor. De Hazelworm op de foto lag midden op het fietspad waar ik liep. Een gevaarlijke plek om te zonnen want toen ik een foto van hem maakte kwam er in volle vaart een mountainbiker langs die hem rakelings passeerde. Een volgende fietser stapte af toen ik riep dat er een Hazelworm op het pad lag. Terwijl ik met deze man aan het praten was maakte de Hazelworm zich snel uit de voeten. (eh... buikschubben)
De Hazelworm is geen slang maar een hagedis zonder pootjes. Zijn staart is stomp aan het einde. Na de winterslaap gaan de hazelwormen in april paren. In juli of augustus leggen de vrouwtjes eieren die meteen uitkomen. Kleine Hazelwormpjes zo groot als een regenworm kruipen dan uit de eitjes.

donderdag, april 24, 2008

padden

even luchtje scheppen

Vandaag mijn eerste padden van dit jaar gefotografeerd. Ik was niet echt op zoek maar in het drinkpoeltje op de Planken Wambuis zag ik ze opeens. Wat zijn ze leuk die padden. Het mannetje oogt wat ieltjes zo op de rug van het vrouwtje. Maar hij heeft het wel naar zijn zin, dat zie je zo. Lekker vrijen met het mooiste vrouwtje in de poel.
Deze padden bevinden zich onder water. In het troebele poeltje zijn de schaduwen van de wolken zichtbaar.

parende padden

woensdag, april 23, 2008

De Bassette haan

Welsumer haan van de boerderij

Het begon ooit met 7 kuikentjes. Zorgvuldig geselecteerd door onze buren bij een 'Bassette'kippenfokker. Het ras is van Belgische bodem. Toen de kuikentjes groot werden bleken er echter 3 hanen tussen te zitten en dat was vragen om moeilijkheden. Één van de hanen was ontzettend agressief. Als ik langs hem op moest dan viel hij gelijk aan. Of hij fladderde, met de snavel naar voren, richting mijn kuiten om daar de nodige schade aan te brengen. Al snel nam ik een bezem mee als het noodzakelijk was de haan te passeren.
Deze haan is niet meer. Er is nu nog maar één haan en deze vogel is erg vreedzaam. Omdat hij zo mooi gekleurd is besloot ik hem op de foto te zetten. Hij vond het best en ging er echt voor staan. 'Zie mij eens mooi zijn!' De enige overgebleven haan van de boerderij is prachtig en dat weet hij maar al te goed.

zondag, april 20, 2008

schuw

Deze week heb ik elke dag wild gezien in het bos. Het lijkt wel alsof met de komst van het voorjaar ook de reeën en herten zich makkelijker vertonen.
Het fotograferen vanuit de auto blijft moeilijk. Ik zag het ree, stop de auto, probeer snel scherp te stellen, neem foto's, zet de motor uit omdat deze de auto doet trillen en op dat moment draait het ree zich om en verdwijnt tussen de bomen.
Nou ja, het ree is zichtbaar tussen de bomen en ik heb genoten van de aanblik van dit prachtige dier.

ree op landgoed Valouwe

donderdag, april 17, 2008

Kernhem

vleermuizenreservaat Kernhem Ede

Hol in boom

De gemeente Ede hanteert al erg lang geen motorzaag meer in het vleermuizenreservaat in Kernhem. Zo worden broed- en overnachtingsplaatsen voor deze kleine vliegende zoogdiertjes in stand gehouden. Als wandelaar moet je dan natuurlijk wel uitkijken dat je geen tak op het hoofd krijgt.
Landgoed Kernhem is inmiddels redelijk beroemd, niet alleen vanwege de vleermuizenroute maar ook vanwege de avonturen van Suske en Wiske. (het witte wief van Kernhem) Kyra en ik hebben lekker gewandeld en wij hadden zo onze eigen avonturen.


binnenkant hol


wegwezen denkt het ree

Vlaamse Gaai

maandag, april 14, 2008

welkom in de wereld...

moeder schaap is dolgelukkig met de pasgeborenen

Ik reed er net langs met de auto toen de laatste eruit floepte. Wat zijn ze mooi.

nieuw leven in een wei in Wekerom

Intuïtief gelijk de goede richting op. Melk!

Wat zijn ze mooi!

En moeder is zo trots

zondag, april 13, 2008

dril

Zojuist in een heel klein poeltje ergens in het bos (voor de eerste maal dit jaar) een grote klomp kikkerdril gezien.
Binnenkort worden de zwarte rondjes allemaal kikkervisjes.



kikkerdril is goed te onderscheiden van paddril omdat padden hun eitjes in strengen leggen. Op onderstaande foto van vorig jaar kun je de strengen duidelijk zien.

paddendril in strengen

zaterdag, april 12, 2008

Grote Lisdodde

Deze 'sigaren' zoals ze ook wel genoemd worden in de volksmond stonden pluizend en wuivend langs de waterkant. Het zijn net suikerspinnen. De wortelstokken zijn in ieder geval wel eetbaar en schijnen heel zetmeelrijk te zijn. Ze kunnen maar zo 2 m hoog worden en groeien het liefst in zurige voedselrijke vennen en plassen.
De bloeitijd is over goed 2 maanden.

grote Lisdodde


grote Lisdodde

donderdag, april 10, 2008

Herten

herten op landgoed Valouwe

Afgelopen zaterdag reden Jos en ik van Garderen terug naar Wekerom. Opeens zag ik links van de weg 3 reusachtige herten grazen. Het leken net elanden zo groot.
Vandaag deed ik met Kyra de ronde op landgoed Valouwe en tot mijn grote vreugde zag ik in de verte vier van dezelfde grote jongens. En ik had niet alleen Kyra bij me maar ook een camera...

dinsdag, april 08, 2008