donderdag, maart 27, 2008

Natuurcentrum Veluwe

eekhoorn op tak eenden Vanaf het Natuurcentrum op de Ginkelse heide is het heerlijk vertoeven in een veelzijdig gebied van poelen, plassen, heide en bos. Het centrum organiseert het hele jaar allerlei aktiviteiten waarover meer te lezen is op de website. De nabij gelegen 'Heidebloemplas' is voorzien van een gloednieuwe steiger die uitkomt op een platvorm waarop twee banken staan. Zo kun je zittend genieten van de rust en stilte en de rijke flora en fauna. Heidebloemplas voorzien van nieuwe banken Smalle Slootbeek Reiger

maandag, maart 24, 2008

De vogels buiten

merel zoekt en vindt eten

's-Morgens is het bij ons vogelspitsuur. Zelfs als ik nog bezig ben met brood verkruimelen komen ze al en storten zich op de lekkernijen. Wij hebben vanuit de kamer wat foto's gemaakt die toch heel aardig geworden zijn.

Koolmees houdt van klimmen

doe het raam nu eens open

De Koolmees doet dagelijks een poging om naar binnen te komen. Iedere keer vliegt hij (of zij) langs het raam op in de hoop dat er ergens een ingang is. Uiteindelijk gaat het vogeltje op de rand van het raam zitten en kijkt naar binnen met een blik van: 'doe het raam nu eens open en laat mij naar binnen'.

familie Kauw

De Kauw is de kleinste van de kraaienfamilie. Hij is erg trouw aan zijn partner en ook buiten het broedseizoen blijven ze samen. Pienter vogeltje.

mag ik binnenkomen?

Het lijkt winter op deze foto's maar het is voorjaar. Deze duif is materiaal aan het verzamelen voor het nest. Goed zo duif, liever takjes dan riet uit het dak...

duif gaat nestje bouwen

dinsdag, maart 18, 2008

'Beleef de lente'

Vanaf vandaag zijn op de website van de vogelbescherming (beleef de lente aanklikken) de vogelnestavonturen van respectievelijk de Torenvalk, de Steenuil, de Ijsvogel en de Lepelaar live te volgen. Ma en pa steenuil zijn heftig verliefd en voelen zich helemaal thuis in de kast. De andere vogels heb ik nog niet kunnen zien. Het Steenuilenechtpaar broedt in het oosten van het land in een open kapschuur. Misschien gaat 'onze' Kerkuil in de kapschuur ook wel broeden. Dat zou helemaal te gek zijn!

zondag, maart 16, 2008

klein slakje

slakje op pad


Er was eens een heel klein slakje. Op een regenachtige zondag ging het slakje op pad. Het was weekend en het slakje had alle tijd van de wereld. In een heuse slakkengang verplaatste het weekdiertje zich langs het raam op. Tegen de avond zou het slakje aankomen waar het naar toe wilde. Tijdens de hele reis kon hij mooi door het raam naar binnen kijken, want slakjes zijn best nieuwsgierig. Het slakje liet een lekker kleverig spoor na en genoot van zijn tocht.

zaterdag, maart 15, 2008

Jersey koeien van 'de groote Voort' te Lunteren

Jersey koe 'De groote Voort'Lunteren

Jersey koe

De Jersey koe is een kleine en schrandere koe met grote ogen die meteen contact met ons zoekt. Van oorsprong is dit ras afkomstig van het Britse kanaaleiland Jersey. De Jersey is een echte melkkoe. De koeien geven vrij vette melk waar op deze biologische boerderij een heerlijke 'Remeker' van gemaakt wordt. En voor deze voortreffelijke boerenkaas rijden Jos en ik graag een eindje om. De koeien liggen hier in een grote, open 'potstal' en waarachtig ze genieten zichtbaar van hun strobed.

genieten op het strobed

Er komt veel kijken bij biologische bedrijfsvoering. Lees de weblog van de boerin die niet alleen heerlijke kaas kan maken maar ook een vlotte pen bezit.

potstal

vrijdag, maart 14, 2008

Erg stoïcijns

De Schotse Hooglander kennen we allemaal wel. Het ras stamt van oorsprong uit het westen van Schotland en deze vreedzame runderen worden in Nederland gebruikt voor het begrazen van natuurgebieden. Zo lopen ze ook in het gebied de Planken Wambuis. Dat wil zeggen soms lopen ze. Gisteren toen ik met Kyra de dagelijkse wandeling liep, lag de hele kudde al herkauwend te rusten op de grond. Het zijn sobere runderen die opgewassen zijn tegen weer en wind (dubbele vacht) en weinig voedsel behoeven.
De koe op de foto kon ik niet overhalen om mijn kant uit te kijken. Er was geen beweging in te krijgen, alleen zijn kaken bewogen rustig heen en weer. Ik heb eerlijk gezegd ook niet echt mijn best gedaan want ze lag wel erg dichtbij en je weet maar nooit...
Hoe weet ik nu dat het een koe was? Het schijnt dat bij koeien de hoorns naar boven krullen en bij de stieren krullen de uiteinden naar beneden. De stier kan 800 kg wegen en de koe 500 kg. Je wilt er zeker geen aanvaring mee krijgen.

Schotse Hooglander

vrijdag, maart 07, 2008

Sjaak

ram Sjaak, Veluws Heideschaap

Dit is Sjaak.

Sjaak is een Veluws Heideschaap dat als thuisbasis de uitgestrekte Veluwe rond Radio Kootwijk heeft. Sjaak is tevens de Pater Familias van de schaapskudde alhier en deze taak neemt hij erg serieus. Toen Jos op zijn knieën tussen de vele lammeren zat en zijn camera richtte om enkele leuke kiekjes te maken, keek hij opeens in de doordringende ogen van Sjaak.
Sjaak, die net wilde beginnen aan zijn middagdutje, had gezien hoe Jos zijn nazaten naderde en kwam met een fiere sprong weer in de benen om resoluut op de bedreiging af te gaan. We zagen de ram denken. Wat te doen met deze mijnheer. En Jos die in het verleden al eens een stevige aanvaring had gehad met een geit koos het zekere voor het onzekere. Hij ruimde het veld...

woensdag, maart 05, 2008

radio Kootwijk

gebouw A radio Kootwijk

radio Kootwijk

gebouw A radio Kootwijk

In de vorige eeuw werd vanuit Radio Kootwijk (dorpje met120 inwoners, gem. Apeldoorn) contact onderhouden met Nederlands Indië.
Nadat de zend-functie van radio Kootwijk in 1998 kwam te vervallen heeft de KPN de gebouwen verkocht aan de staat. De 450 ha natuur eromheen zijn inmiddels van staatsbosbeheer. Aangezien het rijk slechts tot 2009 wil betalen voor het onderhoud van dit unieke complex wordt er ijverig nagedacht over een nieuwe bestemming. Dit blijkt echter bepaald niet makkelijk. Dus wie een goed idee heeft...

zaterdag, maart 01, 2008

meteorologische lente begint vandaag!

Als je deze foto bekijkt (vanmiddag genomen) krijg je niet de indruk dat vandaag 1 maart, de meteorologische lente is begonnen. Toch is het zo...


stormachtige 1e maart