zondag, augustus 26, 2007

Tessa de Loo: Meander

Tessa de Loo is een pseudoniem. Tessa heeft veel boeken op haar naam staan waarvan ik "de tweeling" het mooiste vond. Dit verhaal sprak mij om persoonlijke redenen nogal aan en ik heb ook de film gezien. Had moeite om het droog te houden. Veel jeugdherinneringen kwamen tijdens de film naar boven, herinneringen die niet altijd even prettig waren. Meander (1986) is een roman waarin het leven in een commune ofwel leefgemeenschap wordt beschreven. Een alternatieve leefgemeenschap met aan het hoofd een soort van goeroe die luistert naar de naam Jesse. Een van de hoofdfiguren in het verhaal is Sebastian. Sebastian is zoekende en raakt al snel in de ban van de charismatische leiderfiguur Jesse. Hij besluit zich als volgeling aan te sluiten en vestigt zich in het Zeeuwse Meander waar de commune gehuisvest is. Hier ontmoet hij de meest uiteenlopende karakters die een ding gemeen hebben namelijk, dat zij Jesse verafgoden. Niets is blijvend in het leven en ook aan deze verafgoding komt met het verstrijken van de tijd, een einde. Er vormt zich een tegenbeweging met aan het hoofd de wellustige vrouw van Jesse. Tessa de Loo woont overigens sinds 1994 in Zuid Portugal, vlakbij mijn vriendinnen.

zaterdag, augustus 18, 2007

Morgen zondag 19/8 in Hart voor Nederland (SBS6 22.30uur) aandacht voor Stg. Zorgdier

'zordier'hond en gehandicapte
Stg. Zorgdier
Er worden beelden getoond van therapeutische dieractiviteit voor kinderen met ernstige psychiatrische problematiek. Zorglocatie is Zonnehuizen kind en jeugd in Zeist waar de stichting Zorgdier een project wil starten.
Ook wordt het publiek en bedrijfsleven om financiële steun gevraagd!
Geef gul mensen want deze stichting doet erg goed werk... zie ook de website van stichting Zorgdier. Rabobanknr.18.48.22.890 (Rabobank Kaatsheuvel – Loon op Zand)

vrijdag, augustus 17, 2007

Goede zomer voor de maïs

gezonde maïs
maïskolf
maïskolf
De maís staat er deze zomer beter bij dan vorig jaar. De vele regen afgewisseld door een lekker warm zonnetje heeft de planten goed gedaan.

Eckhart Tolle 'De stilte spreekt' 2003

Dit boekje staat helemaal vol met korte teksten. Uiteraard helemaal in de 'stijl' van Tolle, een geestelijk leraar die veel interessante boeken geschreven heeft. Denk aan 'De kracht van het Nu' en 'een nieuwe aarde' De teksten nodigen uit tot nadenken, tot toepassing (voor hen die er aan toe zijn) en zijn bovendien zeer krachtige wegwijzers. Aanrader net zoals zijn andere boeken overigens... Ik zal een paar hele mooie, wijze teksten uitkiezen en die binnenkort op mijn blog zetten.

vrijdag, augustus 10, 2007

Om over na te denken...

Citaat: 'Geen zelf. Geen probleem', zei de boeddhistische meester toen iemand hem vroeg de diepere betekenis van het boeddhisme te verklaren.

dinsdag, augustus 07, 2007

Mereljongen in goede gezondheid

mereljongen in goede gezondheid In het berichtje van afgelopen zaterdag heb ik geschreven dat ma merel haar kroost had verlaten. Dit behoeft rectificatie! Zondagmorgen kwam zij aanvliegen met in haar snavel een smakelijke vette worm. Met de jongen gaat het goed...

Foto's van Jos

Ik heb enkele foto's van Jos via googlepages op het web gezet. Helaas heeft 'googlepages' nog steeds beperkte mogelijkheden. Zo is het mij niet gelukt om de alt-code op te nemen in de HTML code van de foto's. Dus helaas geen zichtbare tekst als je met de cursor over de foto gaat. De foto's zijn wel aanklikbaar om te vergroten. De vijfde foto van onderen is een glas met daarop gegraveerd een stier. Gemaakt door een vriendin van ons, Ilse de Vries. Het mooie gebouw boven het glas is Het "herenhuus" op het terrein van 's Heerenloo in Ermelo. Het rode gebouw staat in Deventer en het witte, zonnige complex is in Hilversum gefotografeerd.

maandag, augustus 06, 2007

Mijn Appaloosa

mijn Appaloosa Sandor
Sandor, mijn appaloosa

Aboriginals

Zojuist las ik een bericht op nu.nl over de aboriginals in Australië. De Australische regering gaat drastische maatregelen nemen om grip te krijgen op het alcoholmisbruik van dit volk. Wat is het toch triest dat dit van oorsprong nomadisch natuurvolk dat al 60.000 jaar in Australië leeft, helemaal ten onder gaat aan de invloed van onze materialistische, egoïstische en natuur-vreemde maatschappij. Ooit was dit volk (zoals de indianen, de eskimo's en andere nomaden) een trots volk dat dicht bij de natuur stond. Een volk dat ongelofelijk veel (intuïtieve) kennis bezat en zonder dure hulpmiddelen en gereedschappen kon overleven in de woestijn. De mensen van dit volk bezaten 'voelsprieten' voor bijvoorbeeld het vinden van water. De natuur leverde dit volk alles wat zij nodig hadden. Een volk met kennis en gaven om jaloers op te worden. Met de komst van de Engelsen in Australië, eind van de 18e eeuw, ging het langzaam maar zeker bergafwaarts met de aboriginals. De Engelsen namen het land van de aboriginals in en beschouwden dit wijze natuurvolk als tweederangsburgers. Toen begon een harde strijd om te overleven. De aboriginals worden gediscrimineerd en velen kunnen zich niet helaas staande houden.

zaterdag, augustus 04, 2007

Zaterdag 4 augustus 2007 + en -

4 augustus was een prachtige dag. In ieder geval wat het weer betrof. Echt zomer vandaag. Er waren echter ook wat min-puntjes. Als eerste het feit, dat ik vanochtend de achterdeur van de boerderij opende om naar de paarden te gaan en tot mijn grote verbazing een zwembad voor de deur aantrof. We hadden een lekkage onder de grond en bij nadere beschouwing zag ik op drie plekken piepkleine waterstraaltjes uit de grond omhoog komen. Piepklein maar gedrieën echt wel mans om over nacht een zwembad te vormen. Niet leuk, dacht ik nog en Jos was het, bij wijze van uitzondering, helemaal met mij eens. Het volgende minpunt is de MKZ uitbraak in Engeland. Met de trieste beelden van metershoge kadaver-bergen die in brand werden gestoken nog voor ogen, hoop ik maar dat het bij een incident blijft en niet zoals in 2001 overgaat op het vaste land van Europa. We sjouwen te veel met onze dieren over de landsgrenzen. Dit is ook helemaal niet nodig en vergroot de risico's op wereldwijde ziekten onder de beesten. In 2001 werden de bossen afgesloten, paarden mochten niet meer vervoerd worden en heel veel beesten werden 'preventief geruimd', zoals dat zo mooi werd genoemd. Sinds 2001 (het jaar dat wij naar Wekerom verhuisden) zijn er constant wel dierenziekten geweest. MKZ, vogelpest, bluetonguevirus (op dit moment in Nederland), vogelgriepvirus enz. enz. Met de toenemende internationale handel in dieren en dierlijke producten neemt de kans op epidemieën toe. Een derde minpuntje is het niet terugkeren van ma merel op haar nest in onze paardenstal. Vermoedelijk is de merel verongelukt of gegrepen door een kat of roofvogel. Zij laat 2 hele kleine jongen achter, veerloos, weerloos en hongerig, die de nacht niet door gaan komen. Ik ben zojuist nog wezen kijken maar nog steeds geen merel. Heel triest.

De Tao van Equus

TAO van Equus
Geschreven door Linda Kohanov. Afgelopen mei is de Nederlandse vertaling verschenen. Een ervaringsverhaal over de spirituele potenties van paarden aan de hand van 'indringende mythologie, neurologisch onderzoek en persoonlijke anekdotes.'
Nu, deze belofte heeft mij erg nieuwsgierig gemaakt. Dit boek ga ik kopen (niet goedkoop trouwens 34,50 euro maar dan heb je wel 436 blz. leesplezier!) en gaat op 7 september mee naar de Auvergne in Frankrijk.
Na de vakantie laat ik weten of dit boek het kopen waard was.