maandag, april 30, 2007

Een klein hengstje

natuurfotografie;klein Shetlandhengstje
natuurfotografie; ShetlandhengstjeOveral zie ik pasgeboren dieren. Dit kleine manneke zag ik vanmiddag in een wei in Kootwijkerbroek. Wat een schatje! Ik ben even gestopt en heb moeder en kind digitaal vastgelegd.

Hondentraining op zondag

Kyra; hondentraining
Kyra;hondentraining
Kyra; hondentraining
Kyra; hondentraining
Kyra; hondentraining
Gisterenmorgen bij de wekelijkse hondentraining heb ik wat foto's gemaakt. Het was gelukkig niet meer zo warm dus de honden hadden er meer zin in. Vandaag moesten de honden leren kruipen. Dit kan altijd van pas komen als ze in tijden van crises of oorlog ingezet worden. Tara de Hollandse herder deed het best goed, dit is te zien op de foto. (kijk even voorbij de billen van Sonja) Kyra daarentegen kwam telkens omhoog met haar kontje en op aanraden van de trainer wierp ik mijn rechterbeen over haar heen. Zo kon zij niet omhoog komen. Aan haar blik te zien is het nog niet helemaal duidelijk wat de bedoeling is, maar ze krijgt de tijd.
De kunstjes werden vandaag afgewisseld met wat gehoorzaamheid. Na het trainingsuurtje maak ik altijd een wandeling met het baasje van Donna. Dan is het echt feest want Kyra en Donna mogen dan lekker rennen en spelen wat op het trainingsveld verboden is.

zaterdag, april 21, 2007

De Paardenbloem is er weer...

boerderij; Jos en Sandor
boerderij;Jos en Sandor
boerderij; paardenbloemen
Sandor is er gek op. En dat is helemaal niet vreemd want de paardenbloem heet niet voor niets paardenbloem. Het is een medicinale plant is. Hij bevat zowel calcium, natrium, silicium, zwavel, en vooral kalium. Het blad is vochtafdrijvend. En dat merk ik weer in de stal die in de zomermaanden altijd veel natter is dan in de winter.
Over de gehele wereld genomen schijnen er wel tweeduizend soorten paardenbloemen voor te komen. Alleen in Nederland zijn er tweehonderd soorten bekend. Naast een vochtafdrijvende werking schijnt de paardenbloem (Taraxacum officinale) ook bloedzuiverend te werken, bovendien moet de plant goed zijn voor lever en nieren.
In het buitenland worden de bladeren gebruikt voor de bereiding van sla. Daarom heb ik Jos de wei in gestuurd om voor het avondeten wat sla te plukken. Voor de hommeltjes en de vlinders vormt de paardenbloem ook een voedselbron. Een veelzijdige plant; nog even en de wei is een grote gele zee. Prachtig.

Een nieuwe aarde van Eckhart Tolle


Het is tijd voor een collectieve bewustzijnsverandering, zegt spiritueel leraar Tolle. De mens laat zich leven en leiden door zijn ego. Hij identificeert zich met het ego. Maar aangezien het ego als vervelende eigenschap heeft dat het nooit tevreden is en nooit in balans is met de energie van de wereld, zijn de mensen ontevreden, altijd op jacht naar meer en altijd bezig met het verwerven van materiële zaken. 'Ego is altijd identificatie met vorm'. Dit geeft geen blijvend geluk, vreugde of tevredenheid.
Tolle beschrijft dat wij uit meer bestaan dan alleen een ego. Achter het ego bevindt zich het 'zijn'. Helaas wordt het 'zijn' meestal overschreeuwd door onze gedachten (ego) en de hieruit voortkomende emoties. Hij pleit voor een verschuiving van vorm naar bewust en vormloos bewustzijn. Minder macht geven aan het ego en meer leven in het 'NU'. Het ego is altijd bezig met verleden of toekomst (gedachten) maar nooit met het 'NU'. En 'Nu' is het leven.
Tolle schreef de bestseller 'De kracht van het Nu'. Met dit boek werd hij wereldberoemd en het is in 27 talen beschikbaar. Hij heeft iets te melden en ik ben enthousiast aan het tweede boek begonnen.

dinsdag, april 17, 2007

Waar zijn de bijen gebleven?

In Amerika zijn talrijke bijenpopulaties opeens verdwenen. De bijenkorven in meer dan 20 staten staan er, vol met honing en larven, verlaten bij. Vreemd. Wie moet nu de gewassen bestuiven? Ook in Europa begint dit probleem te spelen. Krijgt Albert Einstein toch nog gelijk met zijn voorspelling... “If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man”

maandag, april 02, 2007

paddenfeest deel 2 (aanklikken en je komt in deel 1)

natuurfotografie; pad
natuurfotografie; pad
natuurfotografie; pad
natuurfotografie; pad
natuurfotografie; pad

paddenfeest deel 1

natuurfotografie; pad
natuurfotografie; pad
natuurfotografie; lekker paren!
natuurfotografie; pad
natuurfotografie; pad
Gisterenmiddag was Kyra getuige bij het enthousiaste paringsritueel van twee padden. Nou, eigenlijk waren het er geen twee maar eerder tientallen padden die 'het' vrolijk met elkaar deden, waarbij de vrouwtjespad ondertussen meterslange eitjessnoeren het water in lanceerde. Het mannetje bevrucht de eitjes. (zie foto's (aanklikken!))
Soms waren er meerdere mannetjes die op een vrouwtje probeerden te klimmen. Of kwam er een dominant ventje dat het vreedzame ritueel van een ander stel ruw probeerde te verstoren met als enige doel de dame zelf te kunnen beklimmen. Het was een drukte van jewelste en Kyra genoot zichtbaar. Af en toe waagde zij zich naar de waterkant omdat zij zo'n vreemd schepsel met van die lange pootjes zag zwemmen. Zo iets had zij nog nooit gezien.
Na de risicovolle paddentrek zijn de padden aangekomen waar ze naar toe wilden. Water. De padden doen de voortplanting namelijk in het water. Al spetterend klaarkomen op de rug van een mooi groot vrouwtje. De mannetjes zijn een stuk kleiner dan de vrouwtjes. Misschien kan dit verklaard worden uit het feit dat een vrouwtje soms meerdere mannetjes op haar rug krijgt en om dit gewicht te kunnen dragen moet zij wel groot en sterk zijn.
De padden leggen in maart en april hun eieren, na ongeveer 14 tot 20 dagen komen ze uit.

Honden goed voor de gezondheid...


Uit een onderzoek van het centrum van hondengedrag van de universiteit Queens in Belfast is gebleken dat het hebben van een hond cholesterol en bloeddrukverlagend werkt. Volgens onderzoekster Deborah Wells kunnen honden voorkomen dat de bazen te veel stress hebben en stimuleren de dieren de bazen om meer fysieke inspanningen (zie foto!) te leveren. Ook zouden hondenbezitters minder vaak verkouden zijn en minder hoofdpijnklachten hebben.